Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Argentina, la câteva ore distanţă de faliment

kirchner.jpg

Preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner

Argentina mai are câteva ore până va intra în faliment tehnic. Are de rambursat până la miezul nopţii 1,33 de miliarde de dolari. Bani pe care nici nu are de unde să-i dea şi nici nu vrea. Costurile ar fi mari pentru economia argentiniană, şi aşa destul de şubredă în ultimii doi ani.

Administraţia Cristinei Kirchner are la dispoziţie doar câteva ore să mai negocieze un acord cu două fonduri de investiţii spuculative : NML (filiala locală a fondului Elliott) şi fondul Aurelius. Fără un acord, care are de altel prea mici şanse să fie găsit, Argentina va fi, de la miezul nopţii, în incapacitate de plată. Ambele părţi vor avea de pierdut enorm, dar se încăpăţânează să meargă până la capăt, spun economişti citaţi de “Le Monde”.

Se pare aşadar că pentru a doua oară în nici 15 ani Argentina intră în incapacitate de plată. În 2001, ţara a ales să intre în faliment pentru datoria pe care o acumulase atunci, de circa o sută de miliarde de dolari. Între 2005 şi 2010, a reuşit să restructureze o parte din această datorie. 93% dintre dintre creditori au acceptat să le fie rambursată 65% din valoarea împrumutului. Însă cele două fonduri menţionate nu au acceptat. Acestea au declanşat lupta legală şi acum doi ani au obţinut o primă victorie la New York, unde se judeca procesul. Curtea Supremă a refuzat cazul, aşa că decizia tribunalului new-yorkez a intrat în vigoare.

Buenos Aires poate rambursa această datorie de 1,3 miliarde. În teorie, Argentina are mijloacele să îi dea înapoi. Dar dacă o face, şi ceilaţi creditori vor vrea rambursarea 100% a datoriei lor şi atunci ţara se va pomeni că are de dat în total 120 miliarde de dolari. Or, rezervele în valută sunt de doar 28 de miliarde de dolari.

Speranţa pentru un acord sunt extrem de mici, de vreme ce fondurile au de partea lor justiţia americană. Dar există totuşi.

De partea cealaltă, există spectrul falimentului, al cărui cost e greu de estimat, scrie “Le Monde”. Mai ales că economia argentiniană nu stă pe roze. Anul acesta, va înregistra o recesiune de 2,5%, iar inflaţia e deja de 30% pe an, în timp ce moneda, peso, şi-a pierdut o cincime din valoare în decurs de un an. Înainte de orice altceva totuşi, un faliment ar întârzia revenirea Argentinei pe pieţele financiare internaţionale.