Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia contraatacă: toate importurile agricole şi de carne din UE, luate la control

rusia_importuri.jpg

Sursa foto: Reuters

Rusia examinează noi sancţiuni împotriva statelor membre ale Uniunii Europene. Serviciul federal pentru supravegherea veterinară şi fitosanitară din Rusia a anunţat că va controla importurile de carne de vită din UE, pui din Statele Unite şi fructe şi legume din toate statele membre ale Uniunii. De asemenea, directorul Serviciului, Serghei Dankvert, spune că va suspenda reluarea importurilor de produse din carne din UE, după ce a descoperit că acestea conţin ractopamină, un aditiv alimentar interzis atât în Rusia, cât şi în Europa.

Instituţiile-cheie din Rusia însărcinate cu controlul fluxului de producţie alimentară au interzis în ultimele două săptămâni importuri din Ucraina, Republica Moldova, state ale Uniunii Europene şi Statele Unite. Acum, directorul Serviciului federal pentru supravegherea veterinară și fitosanitară spune că toate importurile alimentare din Uniune vor fi verificate şi vor fi sesizate serviciile fitosanitare ale Comisiei Europene și statelor membre care au probleme. « Dacă nu vom primi răspunsuri clare din partea partenerilor din Uniune, importul tuturor produselor vegetale din Uniunea Europeană ar putea fi interzis », a ameninţat oficialul rus.

Deja Rusia a interzis importul de cartofi din Olanda, va interzice de azi importul de fructe şi legume din Polonia şi se gândeşte să procedeze la fel cu fructele din Grecia. Restricțiile afectează livrări în valoare de miliarde de dolari : anul trecut, potrivit Serviciului Federal Vamal rus, țările Uniunii Europene au exportat în Rusia legume în valoare de 935 milioane de dolari și fructe în valoare de 1,52 miliarde de dolari. Lovită şi ea de sancţiuni, mai precis de introducerea taxelor vamale la exporturile în Rusia, Republica Moldova a fost obligată deja să ceară sprijin financiar Băncii Mondiale pentru a compensa pierderile fermierilor săi de ordinul a circa 50 milioane dolari. Bruxellul a invocat o « surpriză totală » și a promis să examineze « mai cu atenție » motivele embargoului rus și să formuleze o cale de atac a acestei decizii la Organizația Mondială a Comerțului.