
Economie
Economia României, pe plus
Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul al II-lea din 2013 a fost în termeni reali mai mare cu 0,3%, comparativ cu trimestrul I din 2013, fiind vorba de date ajustate sezonier. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier, arată INS într-un comunicat.
În primul semestru, PIB a avansat cu 1,7%, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier.
De unde vine majorarea?
Economia a fost susţinută de creşterile de aproape 6% înregistrate de exporturi şi de producţia industrială în primul semestru. Ritmul de creştere a fost însă limitat de lipsa lucrărilor de infrastructură şi de scăderea investiţiilor, atât cele străine, cât şi cele realizate de stat şi este mai mic decât cel estimat de Guvern. Să amintim că la jumătatea lunii iulie, premierul Ponta spunea că economia României ar putea creşte în acest an cu o rată mai mare faţă de cea prognozată iniţial, după o majorare a PIB de 2,4% în primul semestru.
Evoluţie bună în context european
Datele de la INS vin după ce EUROSTAT anunţa marţi că România a avut în luna iunie cea mai puternică creştere din UE a producţiei industriale, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la nivel european indicatorul a urcat uşor, continuând să evolueze la niveluri de recesiune.
Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în România (9,6%), Polonia (5,3%) şi Estonia (4,7%), la polul opus situându-se Finlanda (-5,9%), Bulgaria (-4,4%) şi Cehia (-3%). Faţă de luna mai, producţia industrială a UE a crescut în iunie cu 0,9%. În zona euro, indicatorul a urcat cu 0,7%.
Prognoze optimiste
Săptămâna trecută, BNR a revizuit prognoza de creştere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluţiei exporturilor, a producţiei industriale şi a anului agricol bun. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor.
Anterior, FMI şi autorităţile române estimau o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.