Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum va cheltui România banii europeni alocați pentru următorii 7 ani

fonduri_europene.jpg

43 miliarde euro, fonduri europene, primește România în perioada 2014-2020

Comisia Europeană a adoptat Acordul de Parteneriat cu România. Este vorba de documentul în baza căruia vom cheltui banii europeni în următorii 7 ani. Pentru perioada 2014-2020, România a obținut aproape 43 de miliarde de euro.

În ultimul an și jumătate Bucureștiul a trimis mai multe forme ale documentului la Bruxelles dar experții europeni le returnau autorităților române  cu diverse critici și recomandări. De exemplu, Comisia dorea o direcționare a banilor spre măsuri sociale și economice, în timp ce România insista pe infrastructura de transport.

"Documentul pregăteşte terenul pentru investirea a 23 de miliarde euro, sumă care reprezintă totalul finanţărilor în cadrul politicii de coeziune (în preţuri curente, incluzând finanţarea din cadrul Cooperării teritoriale europene şi alocările bugetare pentru Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor), precum şi a 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurală şi 168 de milioane euro pentru sectorul pescuitului şi pentru cel maritim", informează Comisia Europeană.

Comisia consideră că investiţiile din fonduri europene vor atenua şomajul şi vor stimula competitivitatea şi creşterea economică prin sprijinul acordat inovării, formării profesionale şi învăţământului în oraşe şi în zonele rurale. De asemenea, investiţiile vor promova spiritul antreprenorial, vor combate excluziunea socială şi vor contribui la dezvoltarea unei economii ecologice, în care resursele sunt utilizate eficient, mai precizează CE.

"Astăzi (miercuri - n.r.) am adoptat un plan de investiţii strategic, vital, care aşează România pe calea creării de locuri de muncă şi a creşterii economice în următorii 10 ani. Acest Acord de Parteneriat reflectă determinarea comună a Comisiei Europene şi a României de a utiliza în modul cel mai eficient fondurile UE (...) Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea",a declarat comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn.

La rândul său, comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a afirmat că este important ca "beneficiile creşterii economice şi ale creării de locuri de muncă să fie vizibile nu doar în oraşe, ci şi în mediul rural, unde, în prezent, toate fondurile structurale şi de investiţii pot avea efecte mai mari prin intermediul unor instrumente îmbunătăţite".

Pe 7 iulie, Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea actualizată de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, după ce documentul fusese transmis în mod formal pe 31 martie.

Comisia Europeană a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept "incoerent şi fără priorităţi clare". Experţii avertizau că lecţiile învăţate în perioada 2007-2013 ar trebui mai bine valorificate.

Executivul european a avut obiecţii şi în ceea ce priveşte a doua versiune a Acordului de Parteneriat. CE a trimis Guvernului român mai multe observaţii, atrăgând atenţia asupra lecţiilor neînvăţate, a alocărilor dezechilibrate şi neîndeplinirii unor condiţionalităţi ex-ante, precum nerespectarea legislaţiei UE în domeniul achiziţiilor publice.

Un interviu cu jurnalista Anne-Marie Blăjan