Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Director nou la Bursa de Valori Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti are un nou director, polonezul Ludwik Leszek Sobolewski. El a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, între 2006 – 2013, dar a fost demis după unele acuzaţii că ar fi în conflict de interese.

Numirea lui Ludwik Leszek Sobolewski în funcţia de director al bursei de la Bucureşti a fost aprobată miercuri de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Decizia de acum vine la câteva luni după demiterea fostului director Victor Cionga. Acesta a fost revocat în primăvară, după numai şapte luni de mandat, administratorii bursei apreciind că restructurarea operatorului pieţei de capital nu a înregistrat un progres suficient de rapid. Cionga a mai stat încă două luni în funcţia de director general, însă atribuţiile sale au fost preluate temporar de directorul general adjunct Alin Barbu.

Noul director a fost şeful bursei din Varşovia până la începutul acestui an, după ce anterior, între 1994 - 2006, a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia. El a a fost demis în ianuarie 2013 de la conducerea bursei de la Varşovia, în urma unor acuzaţii că s-a aflat în conflict de interese prin susţinerea finanţării unui film în care iubita sa urma să joace rolul principal.

În 2007, Sobolewski era vocea care cerea fuziunea burselor de la Bucureşti şi Sibiu, după ce bursa din Varşovia a cumpărat atunci un pachet de 1,8% din capitalul bursei din Sibiu, plătind aproape 300.000 de euro.

Diferenţe mari între Varşovia şi Bucureşti

Piaţa de la Varşovia este cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est, cu o capitalizare de 167,4 miliarde de euro, de opt ori mai mare faţă de cea de la Bucureşti, de 21,1 miliarde de euro. La Varşovia sunt listate 442 de companii, din care 45 sunt străine, în timp ce pe piaţa reglementată la Bucureşti sunt cotate acţiuni emise de 79 de companii, dintre care 2 sunt companii străine. Diferenţa dintre piaţa de la Varşovia şi cea de la Bucureşti este foarte mare şi în cazul rulajelor zilnice, care în Polonia sunt de aproximativ 150 de milioane de euro, în timp ce la Bucureşti de 7,5 milioane de euro.

Numai în acest an, pe piaţa de la Varşovia au fost tranzacţionate acţiuni de 24,725 miliarde de euro, în timp ce la Bucureşti operaţiunile cu acţiuni au însumat 938 milioane de euro.

Dezvoltarea accelerata a pieţei din Polonia a fost susţinută atât de programul de privatizări realizat de stat, cât şi de investiţiile fondurilor de pensii, care erau obligate să investească mai ales pe piaţa locală. În plus, evoluţia pieţei poloneze a atras şi atenţia investitorilor instituţionali străini şi marilor bănci de investiţii, care au început să fie activi pe această bursă.