Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Profitul Petrom scade, bugetul profită

petrom.jpg

Sursa foto : www.focus-energetic.ro

Veştile nu sunt prea bune de la una dintre companiile cheie pentru economia românească : în primul semestru, vânzările OMV Petrom au scăzut cu 7% comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut şi profitul net a ajuns la doar 1,9 miliarde de lei, mai mic cu 22% comparativ cu primele şase luni din 2013.

Cauzele scăderii profitului celei mai prospere companii româneşti sunt numeroase. În primul rând anul acesta a adus, cum era de aşteptat, o scădere a consumului şi o contracţie a pieţei. Consumul de gaze a scăzut în primul semestru cu 5% din cauza iernii blânde, cererea de electricitate a fost şi ea cu 2% mai mică iar consumul de carburanţi a fost şi el descurajat de noua acciză suplimentară. Scăderea consumului s-a resimţit şi la populaţie dar şi la marii consumatori : mulţi dintre marii clienţi industriali au dat faliment şi asta a contat de asemenea. Totuşi, pe zona consumului în următoarea perioadă nu vor mai apărea riscuri majore şi atunci se va ajunge la un echilibru, spune la RFI analistul economic Constantin Rudniţchi.

« Dacă ar fi să anticipez ce se va întâmpla în acest al doilea semestru sau ce se întâmplă până la sfârşitul anului, cred că tendinţa de consum va rămâne undeva la nivelul înregistrat la începutul acestui al doilea semestru. Piaţa va rămâne cumva într-o zonă constantă mai ales că piaţa combustibililor este dependentă cumva şi de zona industrială ori vedem bine că, din acest punct de vedere, România a suferit o dezindustrializare », a explicat el.

Taxele şi impozitele mari afectează profitul OMV Petrom

Un alt factor care a influenţat negativ profitul OMV Petrom a fost creşterea fiscalităţii : taxele introduse începând de anul trecut, printre care taxa pe stâlp şi impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţurilor la gaze, au echivalat cu o creştere de 90% a redevenţelor petroliere plătite de OMV Petrom, potrivit conducerii companiei. Aceasta a plătit în primul semestru la bugetul de stat aproximativ 370 de milioane de lei, din care 162 milioane de lei au reprezentat taxa pe stâlp. De asemenea, compania a mai achitat în primul semestru taxe și dividende totale de 5 miliarde de lei, echivalentul a 11,3% din veniturile bugetului de stat, se arată într-un comunicat al companiei. Deci, statul a ieşit în câştig deşi OMV Petrom dar şi alte companii au hulit majorările de taxe. Până la urmă însă e firesc ca statul şi producătorii profitabili să negocieze taxele care trebuie să ajungă la buget şi, dacă redevenţele au stagnat, era normal să apară alte taxe compensatorii, explică la RFI Constantin Rudniţchi.

« Aici sigur că e un joc mai complicat. Încă redevenţa nu e clară şi jocul şi negocierea pe redevenţe continuă şi e foarte posibil ca OMV să dorească să folosească acest impozit pe clădiri speciale deja plătit ca o monedă de schimb, ca o carte de negociere : Plătim acest impozit pe construcţii speciale care e foarte mare dar lăsaţi redevenţa la acest nivel. Poate fi şi aceasta o cale. Problema este că trebuie să privim jocul acesta între taxe, impozite şi redevenţe pe termen lung şi atunci ar trebui mers pe nişte lucruri mai transparente pentru că, iată, un impozit se schimbă de la o zi la alta în timp ce o redevenţă rămâne în principiu pe ani de zile », a explicat analistul. 

Ce va urma pentru OMV Petrom ?

În fine, ultimii doi factori care au atras scăderea profitului OMV Petrom sunt investiţiile făcute de companie în modernizarea instalaţiilor vechi şi în noile proiecte ale companiei şi cursul valutar, mai precis deprecierea dolarului faţă de leu. Toate aspectele negative au fost însă şi contrabalansate iar profitul OMV Petrom a contat în proporţie de 50 % în profitul companiei mamă din Austria. Aşadar, spre exemplu, deprecierea valutară s-a compensat prin menţinerea preţului la barilul de ţiţei la un nivel ridicat. De asemenea, pierderile s-au compensat şi prin liberalizarea pieţei gazului. În plus, unele probleme au fost strict conjuncturale drept care analistul Constantin Rudniţchi apreciază că în al doilea semestru OMV Petrom ar putea să revină la o creştere a profitului, chiar dacă nu la fel de spectaculoasă cum au fost creşterile record din anii precedenţi.