Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paradox guvernamental : PIB-ul a scăzut, dar creştem economic

Produsul intern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu un procent faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4%. Astfel, scăderea a fost importantă comparativ cu estimările autorităţilor : premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Şi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Guvernul încearcă însă să scoată în evidenţă partea plină a paharului : din datele oferite de INS, rezultă că România continuă creşterea economică, una dintre cele mai mari şi mai solide creşteri economice din Europa. În plus, guvernul pretinde că încă nu a apucat să pună în aplicare noile măsuri de stimulare a creşterii între care şi reducerea CAS. De asemenea, guvernul scoate în evidenţă nu bilele negre ci pe cele albe : consumul şi exporturile au crescut şi şomajul a stagnat. Prin urmare, deşi estimările de până acum s-au dovedit eroanate, guvernul vrea să menţină prognoza de creştere economică de 2,5% pentru acest an. Şi şeful guvernului a postat pe Facebook un mesaj în care afirmă că este ca şi când România mergea cu maşina cu 130 kilometri la oră şi acum merge cu 100 kilometri la oră, dar merge "tot înainte!". "Mai avem spaţiu de creştere pentru toamna aceasta şi de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci şi am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!", afirmă Ponta, în campanie pentru prezidenţiale.

Cauzele scăderii PIB-ului trimestrial

Explicaţiile sunt multiple : analiştii spun că în general economia Uniunii Europene nu şi-a revenit deci e un trend european…Apoi, în acest context, investiţiile străine au scăzut cu peste 10 procente în primul semestru al acestui an comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut. Nici investiţiile guvernamentale nu au mers mai bine pentru că, pe de-o parte, guvernul s-a zgârcit cu banii publici de investiţii şi nu a fost capabil să atragă în primul semestru decât 2,56 la sută din fondurile pentru intervalul 2007-2013. Fără bani, economia automat n-a avut resurse de creştere. Mai mult, introducerea unor noi taxe cum ar fi impozitul pentru clădiri speciale, supra acciza la carburanţi sau impozitul pe profitul din liberalizarea preţului la gaze au scăzut câştigurile companiilor şi, implicit, ale bugetului de stat. Buget de stat care, în fine, oricum stătea prost fiindcă nici gradul de colectare a veniturilor nu a stat prea bine. Puşi împreună aceşti factori au dus la performanţa aceasta, dacă se poate spune astfel.