Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Embargoul lui Vladimir Putin goleşte rafturile magazinelor ruseşti

La Moscova, preţurile alimentelor au crescut cu 6 la sută într-o săptămână, iar rafturile pe care se aflau produse străine în supermarketuri sunt goale, relatează agențiile de știri. Acestea sunt doar primele consecințe ale embargoului impus de Rusia asupra produselor alimentare din Occident.

Decizia președintelui Putin, de interzicere a importurilor de alimente din Occident, lovește în primul rând în cetățenii Rusiei. Oficiali de la Moscova au declarat că peştele congelat din supermarketuri s-a scumpit cu 6 la sută, laptele cu 5,3 la sută, iar brânzeturile cu 4,4 la sută, faţă de preţul de la 7 august, când au intrat în vigoare interdicţiile impuse.

De asemenea, pe insula Sahalin, din Extremul Orient rus, preţul pulpelor de pui a crescut cu 60 la sută, deşi înaintea sancţiunilor acestea erau printre cele mai ieftine şi mai populare produse din carne. În regiunea învecinată Primorie, peştele s-a scumpit cu 40 la sută faţă de acum câteva săptămâni.

Pe reţelele ruse de socializare au apărut deja numeroase fotografii care arată rafturi goale în supermarketurile din Moscova, unde se afla înainte o gamă largă de brânzeturi şi iaurturi străine.

Penuria a apărut după ce Rusia a interzis importurile de alimente de bază, produse din carne, fructe şi legume din țările occidentale, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Canada și Australia, în replică la sancţiunile impuse Moscovei de Occident pentru sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei.

În încercarea de a liniști populația, autorităţile de la Moscova au afirmat că magazinele au suficiente produse importate pe stoc cât să ajungă cel puţin o lună, urmând ca până atunci alimentele europene să fie înlocuite de cele din Brazilia, Argentina, Turcia sau Egipt. Însă unii experţi au avertizat că noile provizii nu vor fi suficiente pentru a preveni noi scumpiri.

Între timp Elveţia, țară care nu s-a raliat sancțiunilor economice occidentale împotriva Moscovei, a anunțat că firmele din Uniunea Europeană nu vor putea folosi teritoriul elvețian pentru a exporta alimente către Rusia. Marile companii occidentale se gândiseră la această soluție pentru a evita embargoul impus de Vladimir Putin. Autoritățile elvețiene susțin că refuzul are la bază doar grija de a fi respectate normele sanitare din ”Țara Cantoanelor”.

Elveţia trebuie să certifice normele de igienă pentru alimentele exportate de pe teritoriul său, ceea ce nu poate face atât timp cât produsele sunt procesate în afara graniţelor ţării, a explicat un purtător de cuvânt al Biroul Federal pentru Agricultură. Asta înseamnă că firmele din Uniunea Europeană nu vor putea transporta mărfuri alimentare spre Rusia, tranzitând Elveția, așa cum ceruseră mai multe companii din domeniu.

Soluția ar fi permis ocolirea restricțiilor impuse de Moscova la orice fel de import de alimente din spațiul comunitar, timp de un an. Elveţia putea reprezenta una dintre căile de acces pe piaţa rusă, și asta pentru că Rusia nu a interzis exporturile din Elveţia, aşa cum s-a întâmplat cu ţările din Uniunea Europeană sau cu Statele Unite, întrucât nu s-a alăturat acestora în demersul de impunere a sancţiunilor.

În replică, la 6 august, preşedintele rus Vladimir Putin a interzis total, pentru un an, importurile de alimente din ţările Uniuniii Europene, dar şi din Statele Unite, Norvegia, Canada şi Australia.

În aceste condiţii, mai mulţi producători din ţările Uniunii Europene au încercat să găsească soluţii pentru a continua să exporte către Rusia, iar una dintre alternativele găsite a fost transportarea produselor prin Elveţia. Numai că acum Biroul Federal pentru Agricultură anunţă că a refuzat cererile venite din partea mai multor exportatori de fructe, legume şi alimente şi că va continua să facă acest lucru, dacă va fi cazul.

Elveţia s-a manifestat în acelaşi sens şi cu câteva luni în urmă, când a anunţat că nu va permite Rusiei să folosească teritoriul său cu scopul de a încălca sancţiunile impuse de Occident.