Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cifre record în turismul spaniol

Încet, încet Spania îşi revine, redescoperind în turism şi exporturi, forțele motrice ale unei economii devastate de falimentul pieței imobiliare, un punct de sprijin important pentru a demara mult așteptata recuperarea economică. Regatul Iberic se bucură de o adevarată avalanșă de turiști străini, care se traduce printr-o multimilionară injectie de capital în vistieriile economiei spaniole, după cum ne relevă datele balanței de plăți ale Băncii Spaniei.

Turismul spaniol experimentează un adevărat reviriment devenind locomotiva unei economii vlăguite de recesiune și înţepenită de austeritatea bugetară. Peste 34 de milioane de turiști au vizitat Regatul Iberic în primele 7 luni ale anului, iar Spania a recuperat poziția privilegiată în turismul mondial, devansând China pentru a redeveni a treia destinație turístică internațională, după Franța și Statele Unite, conform estimărilor făcute de Organizația Mondială a Turismului (OMT). Reamintesc că între anii 2001 și 2007 Spania reușise să devină a doua putere turistică mondială, tot în urma Franței bineînțeles, dar reușind să devanseze Statele Unite, în contextul atentatului din 11 septembrie. Veniturile din turism au crescut simțitor în prima jumătate a acestui an, ajungând la 18,847 miliarde euro, cu 2,6% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2012, care era deja considerat un an extraordinar pentru turismul spaniol. Doar în luna iulie a acestui an vizitatorii străini au lăsat în Spania 7,794 miliarde de euro.

Turismul experimentează un continuu reviriment având posibilitatea de a încheia anul cu un nou record de încasări, ar fi deja al treilea an consecutiv de rezultate extraordinare. După aproape 43 de miliarde de euro în 2011 și peste 43 de miliarde în 2012 , autoritățile se așteaptă ca turiștii străini să lase în Spania mai mult 45 de miliarde de euro până la sfârșitul acestui an. Iar când se vorbește de balanța de plăți a veniturilor din turism se face referire doar la banii cheltuiți de turiștii străini în Spania, excluzând costurile generate de transport sau profiturile operatorilor turistici. Statiunile de pe litoralul spaniol s-au bucurat de o creștere neașteptată a solicitărilor din exterior, cu o medie de ocupație de peste 90% de-a lungul întregii perioade estivale, iar multe hoteluri au fost debordate lucrând la capacitate maximă. O importantă creștere care este determinată evident de problemele cu care se confruntă principalii competitori de pe coastele Mediteranei: lovitura de stat din Egipt și situația tensionată din Turcia, determinând ca o mare parte dintre turiști să schimbe destinația vacanțelor estivale, în beneficiul litoralului spaniol. Așa cum spuneam, între ianuarie și iulie, mai mult de 34 de milioane de turiști străini au ales să-și petreacă concediul în Spania și se anticipează deja ca până la sfârșitul anului cifra aceasta să ajungă la 60 de milioane de vizitatori, un record absolut pentru turismul spaniol. Și dacă turismul spaniol se bucură de acest boom neașteptat de solicitări din exterior crescând cu 3% numai față de încasarile anului trecut, nu acelaşi lucru se întamplă cu turistul spaniol care iese din ce în ce mai puțin peste hotare pentru a-și petrece vacanțele.

Conform acelorași date furnizate de Banca Spaniei, numărul celor care și-au petrecut vacanța în afara țării a scăzut cu 3%, ajungând la un minim istoric, reflectând o continuă deteriorare a nivelului de trai. Are destulă forță turismul, împreuna cu exporturile, un alt sector care se bucură de cifre pozitive, pentru a scoate Spania din recesiune? Ei bine, economiștii cred că bunul mers al acestor sectoare a servit ca un tampon împotriva recesiunii economice, dar nu este de ajuns pentru a pune capăt crizei, chiar dacă în al doilea trimestru al acestui an s-a simțit o ușoară ameliorare cu o creștere de 0,1% al PIB-ului. "Sectorul extern, comerțul și serviciile, au servit pentru a absorbi o mare parte din costurile crizei sectorului intern și deși nu este suficient pentru a deveni locomotiva recuperării economice ar putea limita căderea Produsului Intern Brut, dar nu pentru a acoperi nevoia de locuri de muncă a celor peste 6 milioane de șomeri”, aprecia Ignacio Conde Ruiz, director adjunct al Fundației pentru Studii Economice Aplicate