Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bank of America, amendă-record de 16,65 miliarde de dolari

Bank of America a primit din partea autorităților federale cea mai mare amendă din istorie pentru dezastrul ipotecar din SUA. Suma uriaşă, de aproape 17 miliarde de dolari, sancţionează mai ales faptul că banca şi-a păcălit clienţii cu produse ipotecare de foarte slabă calitate din punct de vedere al riscului.

Modul de acțiune al Bank of America, înainte de criza ipotecară, a amenințat integritatea pieţelor financiare şi a subminat economia, susțin cei care au aplicat amenda. În urma înţelegerii cu Departamentul american al Justiţiei, banca este exonerată, în cea mai mare măsură, de consecinţele unei anchete federale.

Cele aproape 17 miliarde de dolari reprezintă cea mai mare amendă aplicată şi acceptată vreodată în America printr-un acord între autorităţi şi o firmă privată. Totuşi, suma înseamnă mai puţin de o treime din cele 60 de miliarde de dolari pierdute de bancă de la sfârşitul crizei.

Din totalul amenzii, circa 7 miliarde de dolari sunt destinate să ajute situaţia clienţilor cu probleme. Asta înseamnă că banca a acceptat să îmbunătăţească soldul creditelor ipotecare pentru unii clienți, în timp ce alţi cumpărători de case, din categoria celor cu venituri mici, vor avea acces la împrumuturi noi.

Analiștii susțin însă că puţini sunt clienții care, în contextul înţelegerii dintre bancă şi autorităţi, se vor califica pentru refinanţare. Procesul de evaluare şi de acces la refinanţare s-ar putea întinde pe ani de zile, cu plăţi ce ar putea fi făcute până în 2018.

De pildă, cei care şi-au pierdut deja casele întrucât creditorul a decis să le vândă în pierdere nu vor putea beneficia de înlesnirile la care s-a obligat Bank of America.