Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Microsoft salvează Nokia

Salvarea Nokia vine de la Microsoft: divizia de telefoane mobile a Nokia a fost cumpărată de Microsoft pentru aproape 6 miliarde de euro. Fostul lider pe piaţa telefoanelor mobile îşi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor şi reţelelor, o şansă după o perioadă neagră în istoria companiei finlandeze.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, este de fapt salvarea companiei finlandeze şi artizanul acestei preluări de către Microsoft, pentru care a lucrat până în 2010, când a preluat conducerea Nokia. De atunci, Elop s-a străduit să facă posibilă tranzacţia: el a lansat parteneriatul cu Microsoft şi adoptarea sistemului de operare Windows Phone pentru smartphone-urile Nokia, înţelegere materializată prin gama de telefoane Lumia. De asemenea, un pas important a fost finalizarea luna aceasta a preluării participaţiei de 50% deţinute de Siemens la producătorul Nokia Siemens Networks.

Noua tranzacţie include aşadar preluarea diviziei de telefoane mobile, pentru 3,79 miliarde de euro şi portofoliul de brevete de invenţie al Nokia, în valoare de 1,65 miliarde de euro, potrivit unui comunicat transmis de cele două companii. Microsoft continuă astfel tranziţia către producţia de dispozitive, având în vedere că perspectivele sistemului de operare Windows sunt ameninţate de migrarea consumatorilor către smartphone-uri şi tablete, piaţă dominată de Apple, Google şi producătorii de dispozitive Android.

Nokia, care a dominat piaţa telefoanelor mobile timp de 14 ani are probleme financiare, din cauza declinului abrupt al vânzărilor, după ce a întârziat mai mulţi ani să aducă pe piaţă un concurent credibil pentru iPhone şi smartphone-urile Android. "Astăzi marcăm un moment de reinventare", au declarat directorii generali ai Microsoft şi Nokia, Steve Ballmer şi Stephen Elop.

Tranzacţia propriu-zisă va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor şi va implica transferarea a aproximativ 32 de mii de angajaţi ai Nokia la Microsoft.