Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vânzarea Nokia către Microsoft: se încheie o eră

vanzarea-nokia-microsoft-se-incheie-o-era.jpg

Smartphone Nokia (Foto: Reuters)

Nokia a fost vândută către Microsoft, marcând sfârşitul unei ere de mândrie pentru Finlanda. Reacţiile presei şi ale finlandezilor, de la cititori ai articolelor apărute pe Internet, până la politicieni şi analişti sunt principala ştire în Finlanda. Ce înseamnă această vânzare?

Corespondenta RFI la Helsinki, Denisa Udroiu

Vânzarea Nokiei este mai mult decât o simplă tranzacţie comercială, este simbolul unei ere care se încheie şi care tulbură profund poporul finlandez. "Fiecare finlandez a fost la un moment dat proprietar al unui produs făcut de Nokia", a afirmat fără să ezite prim-ministrul Jyrki Katainen, marţi, refuzând să speculeze însă asupra viitorului firmei.

Într-adevăr, pe lângă faptul că a fost cel mai mare producător de telefoane mobile din lume până acum doi ani, când gloria sa a început să apună, Nokia a fost firma care a pornit ca producător de cauciucuri şi cizme de cauciuc, dezvoltându-se apoi în producător de televizoaare şi aparatură electronică, până când s-a axat pe producţia de telefoane mobile. Faima Nokiei a crescut rapid, după ce personalităţi precum fostul preşedinte rus, Mihail Gorbaciov, au fost fotografiate folosind unul din primele telefoane mobile din lume fabricate de Nokia.

Nokia este cel mai important miracol al industriei finlandeze, scrie într-o analiză site-ul celui mai popular canal de televiziune particular MTV3. Pentru Finlanda, afectată de o profundă criză economică în anii '90, când şomajul ajunsese la 25% şi multe companii de succes au intrat în faliment, Nokia a marcat perioada sa de glorie, ridicându-se la statutul de lider mondial al telefoniei mobile. Directorii de la Nokia erau adevărate personaje de legendă şi o vizită în firmă era un privilegiu dorit de fiecare delegaţie oficială şi diplomat detaşat în Finlanda.

 

Nokia, mândria finlandezilor

 

Toţi finlandezii pe care îi cunosc din mediul politic sau de afaceri  menţionau cu mândrie Nokia în primele trei minute ale unei întâlniri. Nokia devenise cel mai mare angajator al ţării şi plătitor de taxe la buget, alături de industria lemnului, o altă ramură de bază a economiei finlandeze. Prin Nokia, finlandezii au arătat lumii că o ţară mică, având ca resursă majoră doar pădurea, poate deveni lider al noilor tehnologii. O ţară agrară a arătat lumii că modestia, puterea minţii şi munca pot aduce un succes nesperat.

Astăzi, o ţară întreagă este dezamăgită, întrucât cumpărarea de către Microsoft arată că aceste valori nu mai sunt azi suficiente şi că proverbiala corectitudine finlandeză poate fi o cauză a propriului eşec. Marketingul şi strategia duse până la înşelăciune pot în schimb câştiga.

Deşi politicienii încearcă să vadă o oportunitate în cumpărarea de către Microsoft şi să tempereze astfel reacţiile de dezamăgire, unii analişti spun că vânzarea la preţul de aproape cinci miliarde de euro este de fapt o sumă redusă în momentul în care Nokia a înregistrat mari beneficii din nou anul acesta, după pierderi de miliarde în ultimii doi ani. Alţii spun cu voce tare ceea ce mulţi gândesc fără să aibă curajul de a o declara public şi anume că fostul director de la Nokia, Stephen Elop, care a fost director la Microsoft înainte de a prelua Nokia, a reprezentat calul troian ce a dus la distrugerea Nokiei. Faptul că el se reîntoarce după această vânzare în conducerea Microsoft pare a confirma această teză ce amărăşte şi mai mult finlandezii, care se consideră trădaţi în încrederea pe care au avut-o faţă de acest canadian, care a promis că va salva firma, dar a concediat circa 500 de angajaţi şi a închis fabrici, ducând la sinistrarea economică a zonelor respective. Ştim că şi în România, ca şi în Germania, Nokia a făcut acelaşi lucru, nu doar în Finlanda.

În comentariile lor, cititorii îşi exprimă frustrarea, numindu-l pe Elop, cu dispreţ, şobolan şi se bucură de plecarea lui. Este interesant de menţionat că foşti directori ai Nokiei, inclusiv preşedintele care a adus Nokia în poziţia de lider mondial refuză să comenteze această vânzare. Este probabil proverbiala teamă de confruntare a finlandezilor, lipsa de curaj în a-şi apăra opiniile sau o lipsă de interes ori o ruşine faţă de cel mai mare eşec al industriei finlandeze. Faptul că Nokia se va axa de acum pe construirea infrastructurii şi colectare de date este un eşec pe care unii vor să-l vadă ca o oportunitate, salutând anunţata investiţie a lui Microsoft în acest domeniu în Finlanda.

Presa arată că angajaţii firmei se tem însă de noi reduceri de posturi şi privesc viitorul cu neîncredere, după experienţa pe care au avut-o în ultimii ani.

Indiferent de viitorul Nokiei, Finlanda trece printr-un şoc ce se va face simţit multă vreme, atât pentru imaginea pe care finlandezii o au despre ei, cât şi pentru strategia pe care va trebui să o adopte pe termen lung, pentru ieşirea din criză şi pentru prosperitate economică.

 
Helsinki, Denisa Udroiu, despre vânzarea Nokia către Microsoft