Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta: Guvernul nu va taxa centralele de apartament, ci vrea să modernizeze sistemele de termoficare

Premierul Victor Ponta a declarat că este o dezinformare ştirea iniţiala conform căreia cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat și folosesc acum centrale de apartament ar putea plăti o taxă de poluare. „Nu băgăm nicio taxă, pe nicio centrală de apartament sau, nu ştiu, poate bagă postul de televiziune care a anunţat asta', a precizat premierul în cadrul şedinţei de Guvern”.

Ideea nu este nouă, fiind vorba de un proiect de acum trei ani, numai că în 2015 expiră termenul-limită până la care putea fi amânată noua reglementare.

Chiar primul ministru a anunțat că din 2016, cei care au centrale termice de apartament vor fi obligați să plătească încă o taxă. Noua taxă pe poluare ar fi impusă de Uniunea Europeană, mai spune Victor Ponta, iar România a amânat cât a putut introducerea ei. Acum un an s-a înaintat ideea ca proprietarii de centrale de apartament să plătească 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centralele proprii, numai că acum premierul nu vrea să spună care va fi suma exactă.

În acest timp, reprezentanții asociațiilor de proprietari anunță că în unele țări din Uniunea Europeană se acordă subvenții pentru montarea de centrale de apartamente performante și numai cele învechite sunt taxate. Ministrul mediului, Attila Korodi, spune că la această oră se poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru stabilirea modalității de aplicare a acestei noi taxe.

Anunțul premierului vine în vreme ce producătorii de căldură și apă caldă vorbesc de creșterea prețurilor în sistemul centralizat, cu cel puțin 10 procente. Chiar viceprimarul Bucureștiului, Marcel Nicolaescu, susține că soluția optimă pentru vremea rece ar fi rămânerea în sistemul centralizat. Viceprimarul spune că în acest fel lumea ar fi mai câștigată pentru că în viitor ar crește prețul la gazele naturale.

De altfel, autoritățile bucureștene discută creșterea tarifului de transport și distribuție a energiei termice către populație cu 10 procente și către agenții economici cu 20%. Astfel, dacă distribuția va fi în continuare pentru populație 117 lei, fără TVA, pe gigacalorie, în cazul agenților economici prețul va fi 128,9 lei gigacaloria, fără TVA.

Pe de altă parte, transportul energiei termice va crește atât la populație cât și în cazul agențiilor economici: 60,48 de lei de lei în cazul persoanelor fizice și 68,16 lei în cazul firmelor. ”Populația nu va da din buzunarul ei, dar municipalitatea va trebui să aloce în plus aproximativ 53 de milioane de lei pe an, pentru a suporta scumpirea”, a explicat viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu.

 

Update :

Guvernul nu are în intenţie să introducă o taxă pentru centralele de apartament, dar vrea să modernizeze sistemele de termoficare din marile oraşe, a declarat marţi premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

"Vreau să spun foarte clar că nu intenţionează acest guvern să pună nicio taxă pe nicio centrală de apartament, dar intenţionează acest guvern şi viitoarele să sprijinim modernizarea sistemelor de termoficare în marile oraşe, acolo unde în continuare se poluează mult, costă mult, acumulăm datorii şi suntem încă la un nivel de eficienţă energetică extrem de scăzut", a declarat Ponta.

Şeful Executivului a adăugat că speră ca problema această să fie rezolvată pe termen mediu şi lung.