Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adio BlackBerry?

Producătorul canadian de smartphone-uri BlackBerry este de vânzare. Compania, aflată în dificultate după scăderea puternică a vânzărilor în ultimii ani, vrea să termine acest proces până în noiembrie. Vânzarea vine la scurt timp după ce Microsoft a anunţat că preia producţia de telefoane de la Nokia.

BlackBerry a anunţat în luna august că a desemnat o comisie specială, formată din membri ai consiliului de administraţie, pentru a căuta “alternative strategice”. De fapt asta înseamnă găsirea unui cumpărător, din cauza dezamăgitoarelor rezultate financiare. Imediat după anunţ, BlackBerry a purtat discuţii preliminare cu mai mulţi investitori interesaţi să preia compania, parţial sau integral, a afirmat o sursă apropiată negocierilor, precizând că a fost stabilită o listă de potenţiali investitori, iar negocierile pentru vânzare ar putea începe în scurt timp.

Conducerea BlackBerry vrea o soluţie rapidă, însă nu este clar dacă negocierile iniţiate de companie se vor materializa într-o ofertă concretă de preluare. Printre investitorii interesaţi să investească la BlackBerry se numără mai multe instituţii financiare din Canada şi Statele Unite, de exemplu Canada Pension Plan Investment Board, un fond de administrare de pensii, şi fondul de capital de risc Bain Capital. De asemenea, compania canadiană a intrat în atenţia unor producători de electronice din Asia, printre care grupul chinez Lenovo.

Se repetă povestea de la Nokia?

Anterior, zvonuri din piaţă indicau că gigantul american Microsoft ar fi interesat să preia BlackBerry pentru a-şi extinde prezenţa în domeniul producţiei de electronice şi a-şi consolida poziţia pe segmentul mobil. Microsoft a optat însă pentru preluarea diviziei producătoare de telefoane mobile a companiei finlandeze Nokia, tranzacţie anunţată marţi. Afacerea înseamnă preluarea diviziei de telefoane mobile, pentru 3,79 miliarde de euro şi portofoliul de brevete de invenţie al Nokia, în valoare de 1,65 miliarde de euro. Microsoft continuă astfel tranziţia către producţia de dispozitive, având în vedere că perspectivele sistemului de operare Windows sunt ameninţate de migrarea consumatorilor către smartphone-uri şi tablete, piaţă dominată de Apple, Google şi producătorii de dispozitive Android.

Nokia, care a dominat piaţa telefoanelor mobile timp de 14 ani are probleme financiare, din cauza declinului abrupt al vânzărilor, după ce a întârziat mai mulţi ani să aducă pe piaţă un concurent credibil pentru iPhone şi smartphone-urile Android. Tranzacţia propriu-zisă va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor şi va implica transferarea a aproximativ 32 de mii de angajaţi ai Nokia la Microsoft.

De altfel, Microsoft şi Nokia au depăşit BlackBerry pe piaţa smartphone în trimestrul al doilea al acestui an, la doi ani după încheierea unui parteneriat strâns prin care se doreşte impunerea sistemului de operare Windows Phone drept un al treilea jucător relevant pe piaţa dispozitivelor mobile, ca alternativă la Apple iOS şi Google Android, care domină în prezent sectorul.

Tehnologie sigură, dar depăşită

BlackBerry nu a ţinut pasul cu transformarea rapidă a industriei mobile după lansarea iPhone în 2007, situaţie similară cu cea a Microsoft şi Nokia.

În 2007, BlackBerry genera jumătate din vânzările de smartphone-uri din SUA, iar acţiunile companiei au depăşit pentru o perioadă pragul de 200 de dolari pe bucată. În prezent, BlackBerry se tranzacţionează pe bursă la aproximativ 10 dolari.

Săptămâna trecută, unul dintre membrii comisiei speciale de la BlackBerry a afirmat că grupul ar putea vinde anumite active, focusând activităţile pe o anumită nişă, fără a preciza care.

Totodată, surse apropiate situaţiei au declarat recent că BlackBerry ia în calcul vânzarea serviciului de mesagerie, apreciat în mediul business şi în zona instituţiilor guvernamentale pentru securitatea oferită utilizatorilor.

Ce e sigur acum e că BlackBerry a angajat banca JPMorgan Chase pentru a se ocupa de vânzarea companiei. Licitaţia şi negocierile pentru vânzarea companiei au urma să se încheie, dacă totul merge bine, până la începutul iernii.