Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Christine Lagarde, inculpată în dosarul Bernard Tapie

christine_lagarde_inculpata_in_dosarul_bernard_tapie.jpg

Directoarea FMI, Christine Lagarde (Foto: Reuters/Gary Cameron)

Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, a fost inculpată de justiţia franceză, sub acuzaţia de "neglijenţă" în dosarul Bernard Tapie. Omul de afaceri beneficiase în urmă cu câţiva ani, când Lagarde era în post la Ministerul francez al Economiei, de un arbitraj foarte favorabil în conflictul ce-l avea cu banca Crédit Lyonnais.

Inculparea lui Christine Lagarde anunţată miercuri a avut loc de fapt marţi seară, după ce directoarea generală a Fondului Monetar Internaṭional fusese audiată la Paris de anchetatori timp de mai bine de 15 ore.

Magistraṭii Curṭii de Justiṭie a Republicii–singura instanṭă abilitată să-i ancheteze pe foṣtii membri ai Guvernului pentru fapte comise în exerciṭiul funcṭiunii lor–caută de ani de zile să afle cum de Bernard Tapie a putut obṭine în 2008 din partea statului francez un arbitraj atât de favorabil.

Omul de afaceri primise atunci 400 de milioane de euro, din care 45 de milioane pentru prejudiciu moral, ca să pună capăt conflictului care-l opunea băncii Crédit Lyonnais. O bancă acuzată de Tapie încă din anii '90 că ar fi fraudat revânzarea firmei Adidas, pe atunci în mâinile omului de afaceri francez.

"După trei ani de anchetă i zeci de ore de audieri, magistraii au ajuns la concluzia că nu sunt complice la nici o infraciune. Ei au fost deci nevoii să mă acuze doar de neglijenă, că nu a fi fost destul de vigilentă. Consider această decizie drept total nefondată i voi face recurs", a spus cea pusă în cauză.

Întrebată de jurnaliṣti dacă intenṭionează să demisioneze din postul de director general al FMI, Christine Lagarde a răspuns "nu". "Mă întorc chiar azi după-masă la Washington, ca să mă reapuc de treabă", a adăugat ea.

Delictul de "neglijenţă" sub care a fost inculpată Christine Lagarde este pasibil cu un an de închisoare şi 15 mii de euro amendă.