Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boala ”limbii albastre” se extinde în sudul Moldovei

Numărul cazurilor de focare de boala ”limbii albastre” crește în fiecare zi, afecțiunea extinzându-se din județul Buzău, unde au fost semnalate primele cazuri, și în Prahova și Vrancea. Autoritățile sanitar-veterinare au clasificat epidemia drept ”situație de urgență specială”.

La ora actuală, cel mai afectat este județul Buzău, unde au fost anunțate 49 de focare de boala ”limbii albastre”, în 12 localități. Tot în Buzău au fost înregistrate și primele cazuri de deces datorate acestei afecțiuni, în comuna C.A. Rosetti, unde câteva vaci au murit.

Noi cazuri au fost confirmate în Prahova și Vrancea, în localități aflate la limita cu județul Buzău.

Potrivit datelor furnizate de DSVSA Prahova, boala a fost deja confirmată în două localități aflate la limita cu județul Buzău. Analizele făcute în Laboratorul naţional de referință de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală au confirmat existenţa bolii ”limbii albastre” la patru animale de la o stână din Cărbunești și la două oi într-o gospodărie din localitatea Ariceștii Zeletin.

Pe lângă aceste două focare confirmate, în Prahova există suspiciuni privind existența bolii și în alte șapte localități - Bertea, Aluniș, Posești, Slănic, Vărbilău, Starchiojd și Bătrâni.

În același timp, și autoritățile sanitar-veterinare din Vrancea au anunțat că a fost confirmată existența virusului care provoacă boala la o stână din localitatea Năruja, aflată, de asemenea, la limita cu județul Buzău.

Prefectura Buzau a impus deja restricții de circulație a bovinelor și ovinelor din localitățile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză și a interzis târgurile de animale.

În Buzău, boala a fost confirmată în mai multe comune, printre care Beceni, Bisoca, Sărulești, Vintilă Vodă, Siriu, Valea Salciei și Buda.

”Situație de urgență specială” - ANSVSA

Izbucnirea epidemiei a fost clasificată ”situație de urgență special”, iar ANSVSA a notificat statele din Uniunea Europeană și pe cele membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală, despre apariția acestei boli pe teritoriul României.

Chiar dacă maladia nu afectează omul și nici nu se transmite de la animal la animal, boala ”limbii albastre” produce importante pierderi economice din cauza costurilor aferente eradicării, incluzând despăgubirea pentru animalele ucise, personalul folosit, materiale, echipamente, cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului și a activități de dezinsecție și dezinfecție. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Este însă posibil ca exporturile românești de carne către țările Uniunii Europene să fie blocate, ceea ce va provoca însemnate pierderi pentru producători.

Boala ”limbii albastre” este provocată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, și nu prin contactul direct între animale.

Maladia afectează animalele rumegătoare și are caracter sezonier, iar mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

România nu este singura țară în care a fost semnalată apariția acestei boli. Cazuri similare au fost semnalate în partea de sud a continentului, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franța, Portugalia, Grecia și Bulgaria.

Măsuri elementare de prevenire

Pentru a evita răspândirea bolii, autoritățile sanitar-veterinare decid instituirea de zone de protecţie şi zone de supraveghere. Fiecare proprietar de animale trebuie să anunţe medicul veterinar dacă animalele ies din zona de protecţie în zonele libere din România, fiind necesar pentru acest lucru un aviz interjudeţean, iar mijloacele de transport trebuie dezinfectate.

De asemenea, trebuie anunţate autorităţile veterinare şi în cazul în care se intenţionează cumpărarea de animale, vânzarea lor, precum şi atunci când apar semne de boală.

Fiecare proprietar de animale are obligaţia să verifice zilnic starea de sănătate a animalelor şi să notifice cazurile suspecte de boală sau de moarte. Până la sosirea personalului sanitar veterinar, acestea trebuie să izoleze animalele bolnave şi să păstreze pe loc cadavrele pentru investigaţii.

De asemenea, este foarte importantă păstrarea igienei în adăposturi pentru eliminarea pe cât posibil a surselor ce permit dezvoltarea insectelor hematofage:gunoi de grajd, bălţi cu apă, vegetaţie. Sursele principale de infecţie sunt reprezentate de animalele bolnave, cel mai important rol în transmiterea infecţiei avându-l ţânţarii.