Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În aşteptarea iPhone 5S

Mai sunt puţine ore până la lansarea oficială a iPhone 5S, despre care se crede că va rezolva toate problemele vechiului model. Deja la magazinele Apple încep să se formeze cozi, toată lumea aşteptând nu doar un nou model de smartphone, ci inovaţii, aşa cum proceda compania în vremea când era condusă de Steve Jobs. Modelul anterior, iPhone 5, a fost în parte o dezamăgire pentru fanii companiei.

Aşteptările legate de iPhone 5S sunt imense, într-o piaţă în care concurenţii din Asia au muşcat serios din porţia Apple. Până nu demult, lansarea unui iPhone însemna mereu o inovaţie, ceva care să revoluţioneze piaţa. Asta până la iPhone 5, care nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Acum, informaţiile, neoficiale ce-i drept, arată cum Apple se îndepărtează tot mai mult de strategia impusă de fostul preşedinte Steve Jobs şi caută noi zone de creştere pe o piaţă care se apropie rapid de maturitate, atacată la toate nivelurile de grupul sud-coreean Samsung. Apple va prezenta noile modele, iPhone 5S şi iPhone 5C, o variantă cu preţ mai mic, la un eveniment organizat marţi, 10 septembrie, la sediul companiei din Cupertino, California.

Care ar fi noutăţile?

O serie de bloguri Apple au publicat imagini care par să prezinte varianta împachetată a iPhone 5S. Ceea ce surprinde în astfel de imagini este butonul Home al telefonului. În locul variantei normale, imaginile arată butonul home cu un cerc alb în jurul lui. Fanii brandului speculează că acesta ar putea fi cititorul de amprente, dar nimic nu e sigur.

La nivel de design, este aproape sigur că Apple nu va umbla în niciun fel la schimbarea formei noului iPhone 5S. Este posibilă însă o restilizare a acestuia, care, alături de câteva noutăţi de soft şi construcţie, vor face diferenţa, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul iPhone 4 şi iPhone 4S. E posibil ca la această lansare să nu avem parte de un ecran mai mare. Probabil că vom avea acelaşi display, cu Retina.

Una dintre noutăţi va fi culoarea telefonului. Pe internet au apărut deja câteva versiuni cu un iPhone 5S de culoare aurie, dar şi un model gri metalizat, pe lângă cele clasice, în alb şi negru.

Speculaţii în chestiunea specificaţiilor tehnice

Revistele şi site-urile de specialitate au prezentat în ultimele săptămâni mai multe informaţii despre un nou flash LED, dar şi despre o cameră foto îmbunătăţită. De asemenea, se vorbeşte despre următorul procesor A7, ceea ce nu ar trebui să fie o surpriză prea mare. iPhone 4 a venit cu un procesor A4, iPhone 4S a avut un procesor A5, iar iPhone 5 a avut un procesor A6. Zvonurile în această direcţie susţin că Apple s-a orientat spre un procesor dual-core care ar trebui să sporească cu o treime viteza telefonului.

Nu trebuie să uităm nici de sistemul de operare, iar aici iOS 7 pare să fie alesul Apple. Sunt şanse mari ca alături de acest nou iPhone să vedem şi noul sistem de operare, probabil cu câteva aplicaţii dedicate exclusiv modelului 5S.

Există însă în piaţă şi informaţii legate de posibilitatea apariţiei unor ecrane mai mari. Surse din industrie spun că Apple vrea să dezvolte modele iPhone mai mari, luând în calcul ecrane cu diagonala de până la 6 inci, ceea ce ar marca o schimbare semnificativă de strategie şi intrarea companiei americane pe un segment de piaţă rezervat în prezent telefoanelor Android.

De altfel, în ultimele luni, furnizorii asiatici de piese au început să testeze ecrane mai mari destinate iPhone, Apple fiind interesată mai ales de un produs cu mărimea de 4,8 inci, potrivit unor surse din domeniu. Apple a lansat anul trecut iPad mini, variantă mai mică şi mai ieftină a tabletei iPad, iar informaţiile apărute recent în presa de specialitate arată că evenimentul din 10 septembrie va aduce o schimbare majoră de strategie, prin oferirea unui iPhone mai ieftin, menit să atragă clienţi pe pieţele emergente.

Preţuri diferenţiate. China ar putea fi o piaţă separată

Un aspect important îl reprezintă preţul. Se pare că Apple îşi va păstra aceleaşi reguli ca şi în lansările precedente, adica preţuri ce vor varia între 199 şi 399$. Despre iPhone 5C, varianta “low-cost”, probabil preţul va fi cu 100 de dolari mai mic, însă presa din Statele Unite scrie că modelul ar putea fi lansat exclusiv pe piaţa din China, ca o măsura împotriva dominaţiei Samsung în zonă.

În acest timp, Bloomberg scrie că Apple este aproape de încheierea unor acorduri de distribuţie cu China Mobile şi NTT DoCoMo, doi dintre cei mai importanţi operatori telecom din Asia. Aceste acorduri vor deschide porţile către 800 de milioane de potenţiali clienţi.

Astfel, China Mobile va include iPhone în ofertă, smartphone-ul Apple urmând să fie disponibil cu reduceri de preţ în funcţie de abonamentul ales de clienţi.

Alte surse apropiate discuţiilor susţin că Apple este totodată aproape de un acord cu NTT DoCoMo, cel mai mare operator din Japonia, care va prelua de asemenea iPhone în ofertă.

Dacă se vor confirma, acordurile cu cei doi operatori asiatici reprezintă o victorie majoră pentru Apple, ambele companii rezistând până acum la ofertele companiei americane pentru extinderea reţelei de distribuţie a iPhone.

Apple va câştiga astfel accesul la peste 800 de milioane de potenţiali clienţi. China Mobile are 740 milioane de clienţi, iar NTT DoCoMo deserveşte 62 milioane de utilizatori.