Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia îşi revine din criză?

grecia-criza-economica-shutterstock.jpg

Sursa foto : www.mediafax.ro

Grecia îşi revine încet din criza în care s-a scufundat în ultimii ani : guvernul de la Atena are deja indicii că economia se va contracta cu mai puţin de 4 la sută anul acesta, datorită sezonului turistic foarte bun, care depăşeşte estimările, scrie Reuters citând surse oficiale elene.

Uniunea Europeană şi FMI se aşteaptă ca Produsul Intern Brut al Greciei să înregistreze un declin de 4,2 procente anul acesta, în timp ce Banca Centrală a Greciei estimează o scădere şi mai abruptă de 4,6 la sută, după ce anul trecut economia a înregistrat un recul de 6,4 la sută. La Atena însă optimismul revine : “avem indicii că recesiunea din acest an putea fi sub 4 procente”, a afirmat oficialul elen citat de Reuters. De altfel însuşi premierul Antonis Samaras a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că recesiunea din acest an va fi mai redusă decât s-a estimat, fără să precizeze însă ce nivel ar putea atinge.

Se pare însă că în primele şapte luni excedentul bugetar a ajuns la 1,1 miliarde de euro. În acelaşi timp, datoria Greciei se ridică la 321 miliarde de euro şi ar urma să ajungă la 176 la sută din Produsul Intern Brut până la sfârşitul acestui an. Ce se ştie cu certitudine este că economia Greciei s-a contractat cu 3,8 la sută în trimestrul doi al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2012, potrivit Oficiului central de statistică din Grecia, faţă de un declin de 4,6 la sută cât se estima, deci sunt şanse ca reculul să fie şi el mai mic decât se anticipa, scrie Reuters.

Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008, când s-a declanşat criza datoriilor. Cel mai dureros este însă că în acest interval rata şomajului a reuşit să urce la nivelul record de 27,6 la sută. Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro care a cerut ajutor extern şi nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 miliarde de euro  şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro, mai scrie Reuters.