Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ASF dă afară o cincime din angajați. Cu plăți compensatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiară dă afară o cincime din angajați, anunță șeful ASF, Mișu Negrițoiu. Măsura e parte a procesului de restructurare, ceea ce înseamnă un nou regulament de funcționare, reducerea numărului de departamente și concedieri voluntare, însoțite de plăți compensatorii.

Mișu Negrițoiu spune că reorganizarea ASF trebuie să ducă la o instituție funcțională, modernă și mai eficientă. După trei luni de analiză, proces care a costat peste 600.000 de lei, a fost decisă separarea atribuțiilor Consiliului și ale Comitetului Executiv, reducerea de la cinci la trei a nivelelor ierarhice și o nouă politică privind angajările și promovarea internă.

Pentru membrii Consiliului ASF, cheltuielile salariale şi cu alte drepturi de natură salarială au fost reduse în 2014 cu 77% față de anul 2013.

În al doilea semestru al acestui an, a spus şeful instituţiei, salariile şi indemnizațiile individuale ale membrilor Consiliului ASF au fost reduse cu 40% față de februarie 2014, sub nivelul BNR, aşa cum prevede legislația de înființare a ASF.

”De la 1 iunie, banda de salarizare a membrilor Consiliului ASF variază între 30.000 şi 35.000 de lei. De la 1 septembrie, un director general are un salariu cuprins între 25.000 şi 30.000 de lei, un director are între 15.000 şi 20.000 lei şi un şef serviciu între 10.000 şi 15.000 de lei”, a spus Negriţoiu, care a precizat, în cazul său, salariul s-a situat, de la preluarea funcţiei, între 30.000 şi 35.000 de lei.

Șeful instituției spune că de acum înainte la ASF se va intra numai prin concurs, iar toate posturile disponibile vor fi anunțate public. În plus, cine își va dori un post de conducere în ASF va trebui să cunoască limba engleză.

Mișu Negrițoiu a vorbit și despre numărul de angajați, care va scădea cu 20%, până la 467, dar măsura va fi însoțită de un plan de încetare voluntară a raporturilor de muncă. Asta înseamnă că persoanele care aleg să plece de bunăvoie, adică 91, vor primi plăți compensatorii, suma totală primită de aceste persoane fiind de 13,3 milioane de lei.

”În urma programului de încetare voluntară a contractelor de muncă, din cadrul instituţiei vor pleca, până la 30 septembrie, un număr de 98 de salariaţi ASF, din care 7 sunt de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Efortul financiar total al ASF se ridică la 13,296 milioane de lei, cu două milioane de lei sub nivelul estimat, din care 9,267 milioane de lei reprezintă sumele nete plătite celor care vor părăsi instituţia, la care se adaugă contribuţia la stat de 4,03 milioane de lei”, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Cât privește sistemul de prime, des criticat din cauza valorii mari a acestora, Mișu Negrițoiu susține că, anul acesta, primele au scăzut cu 72% față de anul trecut. În 2014 au fost plătite la capitolul prime 2,9 milioane lei. În plus, șeful ASF spune că de acum înainte va exista un sistem riguros de evaluare pentru acordarea de prime, care pot fi de evaluare la sfârșitul anului și prime pe proiecte.

Primele de performanță sunt până la un salariu, iar cele pe proiecte pot să fie până la un salariu sau un salariu și jumătate. Anul trecut salariul minim în ASF a fost de 2.000 de lei lunar.