Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stagnare în piaţa muncii din România – studiu Manpower

Piaţa forţei de muncă din România rămâne liniştită până la finalul anului, anunţă un studiu al companiei Manpower. Astfel, trei sferturi dintre firme susţin că vor menţine numărul de angajaţi în ultimele trei luni, iar 12% intenţionează să facă noi angajări, procent similar cu cei care prevăd reduceri de personal.

Cel mai recent studiu Manpower privind „Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă” arată că previziunea netă de angajare este staţionară, de 0%, după eliminarea variaţiilor sezoniere. Autorii analizei spun că aceasta este cea mai mică valoare a previziunii înregistrată din trimestrul patru al anului 2010, reprezentând o scădere de 10 puncte procentuale faţă de trimestrul trei 2013 şi de 12 puncte procentuale comparativ cu al patrulea trimestru al anului anterior.

Procentul de angajatori care nu se aşteaptă la nicio schimbare a dimensiunii forţei de muncă proprii este, de altfel, cel mai mare din istoria studiului Manpower. Cu toate că nivelul previziunii nete de angajare la nivel naţional este staţionar, în şase din cele zece sectoare de activitate analizate şi în cinci din cele opt regiuni angajatorii se aşteaptă la creşteri ale volumului total de angajări.

Intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în industria prelucrătoare, a cărei previziune netă de angajare este de +12%. La polul opus se situează sectorul de construcţii, unde previziunea netă de angajare este de -15%.

Scăderea cea mai abruptă faţă de ultimul trimestru al anului trecut se înregistrează în sectoarele de construcţii şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde valoarea previziunii a scăzut cu 27, respectiv 19 puncte procentuale.

Optimism în vest, temeri în sudul României

Din punct de vedere regional, cei mai optimişti sunt angajatorii din vestul ţării, care raportează o previziune netă de angajare de +8%, iar cei mai pesimişti angajatori sunt în sud, unde previziunea netă de angajare este -7%. Aceasta este de altfel regiunea unde se înregistrează cea mai dramatică scădere a previziunii atât faţă de trimestrul, cât şi faţă de anul anterior.

Planurile de angajare se restrâng faţă de trimestrul trecut în şase din cele opt regiuni cuprinse în studiu şi scad faţă de trimestrul patru al anului trecut în şapte din cele opt regiuni.

Aceste valori ale previziunii nete de angajare conturează imaginea unei pieţe de muncă încetinite, unde atât creşterea cât şi scăderea volumului de angajări vor fi lente şi chibzuite, concluzionează studiul.

Rezultatele studiului arată că şi la nivel global ritmul angajărilor va fi lent, dar constant. Astfel, în 29 din cele 42 de ţări cuprinse în studiu, angajatorii anticipează o creştere a volumului de angajări, dar activitatea de angajare nu pare să se fi impulsionat semnificativ.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial pentru a măsura intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua angajările totale pe parcursul trimestrului următor.