Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia a impus embargou asupra vinurilor moldoveneşti

Serviciul fitosanitar rus ”Rospotrebnadzor”  a sistat importurile de vinuri din R.Moldova, motivând că vinul este de o calitate proastă şi nu corespunde normelor sanitare. Experţii de la Chişinău califică însă decizia ca fiind una politică, fiind determinată de apropierea summitu-lui de la Vilnius, unde R.Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

După decizia ”Rospotrebnadzor”, autorităţile de la Chișinău au anunţat că sunt în dialog constant şi vor continua să comunice cu partenerii ruşi ca să înţeleagă natura obiecţiilor şi pentru formularea unei reacţii în această problemă.

Rodica Sturza, Directorul Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcoolice susţine că afirmaţiile inspectorilor ruşi privind calitatea proastă a vinurilor sunt lipsite de temei. ”Noi am verificat toate partidele care au plecat, în special în ultimele zile şi nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmaţiile lor precum că depăşesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a declarat Rodica Sturza pentru Publika TV.

Onişcenko:”Nu avem de gând să jucăm rolul de dădacă ”

Şeful Serviciului fitosanitar rus, Ghenadi Onişcenko, a menţionat că Rusia nu mai  are de gând să joace rolul de dădacă a economiei Republicii Moldova. ”Rospotrebnadzor” a anunţat marţi că în loturile de vinuri importate în ultima perioada a fost depistată în cantităţi mari o substanţă nocivă, care afectează în special rinichii şi ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protecţia consumatorilor, este vorba de opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti "Purcari", "Cricova" şi "Aroma".

De la începutul acestui an, în Federaţia Rusă a fost exportată producţie alcoolică în volum de aproape 25 mln de litri. Amintim că, la sfârşitul lunii martie 2006, Rusia a interzis importurile de vinuri moldoveneşti pe motiv că ar fi de o calitatea proastă şi ar conţine pesticide şi metale ce ar fi periculoase pentru sănătate. Potrivit experţilor, vinul este principala marfă moldovenească de export , iar piaţa rusească cea mai importantă.

”Vom fi asupriţi şi în continuare de Rusia”

Oamenii cu care am discutat de la sate cred că totul este unul joc, pus la cale de Rusia. ”Şi în continuare vom fi asupriţi. Avem vinuri bune”, mi-a spus o femeie, venită la Chişinău să vândă struguri.

Afectaţi de decizia Rusiei par a fi şi unii deputaţi moldoveni. Fostul comunist, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon scrie pe pagina sa de Facebook că e doar începutul, cu regret, pentru agenţii economici şi cetăţenii moldoveni guvernaţi de politicieni care sunt departe de realitate. ”Unde exportăm vinurile, strugurii, merele ....?” Ce facem cu imigranţii... și peste 1 mlrd $ remitențe din Federația Rusă? Care va fi preţul la gaz începând cu 1 ianuarie 2013? Acestea sunt doar câteva întrebări,continuă deputatul moldovean, care însa nu deranjează pe nimeni.

Chișinăul se aşteaptă şi la alte intimidări  din partea Rusiei

R.Moldova ar putea fi ameninţată cu scumpirea gazului, dar şi eventuale provocări în stânga Nistrului, care ar putea fi extrem de neplăcute, consideră unii comentatori de la Chișinău. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, aflat recent într-o vizită la Chișinău a avertizat deja Republica Moldova că ar putea rămâne fără gaz după summit-ul de la Vilnius, când ar urma să fie parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Mai nou, inspectorii ruşi sunt nemulțumiţi şi de fructele din R.Moldova. Serviciul „Rosselhoznadzor” nu a admis în Federaţia Rusă aproape 40 de tone de mere proaspete din R.Moldova pentru că nu ar avea certificat fitosanitar valabil, anunță Agenția Infotag. Întâmplător sau nu, de la începutul lunii septembrie, aproape zilnic, inspectorii „Rosselhoznadzor” depistează încălcări la importul de fructe din Moldova în Rusia. Rusia este cel mai mare consumator de fructe și legume din R.Moldova.

 
 
Corespondenta RFI la Chişinău Valeria Viţu