Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scrisoarea de intenţie către FMI, în sedinţa de guvern

Executivul va aproba în şedinţa de miercuri scrisoarea de intenţie pentru acordul preventiv cu FMI, a anunţat primul ministru. Victor Ponta spune că săptămâna viitoare va prezenta pe scurt în parlament viitorul acord cu finanţatorii internaţionali.

Despre noul acord se ştie că va fi unul pe doi ani, de tip preventiv, adică România va avea banii la dispoziţie, dar nu îi va folosi decît în cazuri extreme. Valoarea negociată cu FMI şi Comisia Europeană este de 4 miliarde de euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă. Condiţiile, stabilite la sfârşitul lunii iulie, trebuie aprobate la Washington de directorii FMI. Pentru asta e nevoie de scrisoarea de intenţie, care e miercuri în guvern, şi de aprobarea preşedintelui, în zilele următoare.

Care sunt obligaţiile şi drepturile României?

Nimic nu e clar până ce executivul nu îl va face public, deocamdată la el având acces numai miniştri şi parlamentari. Asta pentru că premierul a anunţat că textul scrisorii nu e public, dar va fi dat liderilor politici. “Am pus la dispoziţie textul scrisorii, nu este public, însă şi domnului Blaga i-l voi da şi celorlalţi lideri politici, pentru ca totuşi să nu discutăm pe speculaţii din presă, parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie” , a spus Ponta.

Acest lucru ar trebui să evite speculaţiile, spune Victor Ponta, iar lucrurile vor fi şi mai clare săptămâna viitoare, când primul ministru va prezenta în parlament “liniile principale” ale viitorului acord cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte eventuala reducere a CAS-ului cu 3%, propusă de PNL, Victor Ponta spune că o decizie va putea fi luată la jumătatea lunii octombrie, după ce sunt găsite surse financiare care să compenseze reducerea. “Am inclusiv impactul bugetar făcut de către domnul Voinea (ministru delegat pentru buget –n.r.) al diferitelor propuneri enunţate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe măsură ce avem toate datele vedem până la jumătatea lui octombrie de unde putem să tăiem ca să putem să punem în altă parte”, a mai spus Ponta.

Creşteri de accize la produse de lux

Recent, premierul spunea că singurele majorări de taxe, convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord, sunt creşterea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de persoane fizice.

Premierul le ceruse miniştrilor în august ca, la 1 septembrie, să se afle într-un stadiu avansat pentru redactarea bugetului pe anul viitor, precizând că documentul va fi discutat cu grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, iar noul acord cu FMI va fi prezentat Parlamentului în jurul datei de 9 septembrie.

Autorităţile române au convenit, la finalul lunii iulie, cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.

“CE, FMI şi BM au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul să fie unul pe doi ani. Autorităţile române îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor să tragă din resursele financiare. Accesul propus ar fi în total de patru miliarde euro, sumă împărţită egal de CE şi FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie să fie aprobat de board-ul FMI, reuniune programată în cursul toamnei”, spunea Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România, la finalul misiunii FMI privind discuţiile în legătură cu noul acord de împrumut.