Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Evaziunea fiscală a crescut în perioada de criză

Aceasta este concluzia tristă a Consiliului Fiscal, organism însărcinat prin acordul cu FMI să supravegheze politicile fiscal bugetare ale guvernului…
Astfel, instituţia estimează o creştere cu aproximativ 3 puncte procentuale raportat la PIB, de la 11,2 în 2008 la 14 la sută din PIB în 2012. Totuşi, anul trecut evaziunea a scăzut faţă de 2010, când majorarea taxelor a dus la un nivel record al impozitelor neplătite până la peste 15 la sută din PIB, potrivit raportului Consiliului Fiscal.

Analiza are ca bazã de plecare estimările Insitutului Naţional de Statistică privind economia subterană, care s-a ridicat anul trecut la 24,5 la sută din PIB, faţă de peste 19 procente în 2008, o diferenţă de 5 puncte procentuale în doar patru ani.

Şi la aceast capitol vârful a fost atins în 2010, ajungând la aproape un sfert din PIB. Ca valoare nominală, Consiliul Fiscal situează evaziunea fiscală la peste 81 de miliarde lei, cu 40 la sută mai mare decât în 2008, când se situa la peste 57 de miliarde lei.

Mai mult de jumătate din această sumă provine din evaziunea pe TVA, care reprezintă 8,32 procente din PIB. Evaziunea din TVA a cunoscut un nivel maxim în 2010, când a urcat până la aproape zece procente din PIB, după ce statul a decis creşterea cotei de la 19 la 24 la sută, una dintre cele mai ridicate din Europa.

Pe locul secund se plasează contribuţiile de asigurări sociale, cu venituri neîncasate de aproape 20 milliarde lei. Totuşi, remarcă în raport Consiliul Fiscal, "contribuţiile la asigurările sociale contribuie cu circa 24 la sută la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de«muncă la negru».

La nivelul anului 2012, în România erau circa 1,45 milioane salariaţi la negru, reprezentând aproximativ 23% din totalul salariaţilor din
economie", se arată în raportul Consiliului Fiscal.

Pentru evaziunea la accize şi "taxa pe viciu" la alcool şi ţigări, conform estimărilor Consiliului Fiscal, cea mai mare contribuţie o au ţigările : comerţul ilicit cu ţigări se situează în medie la circa 20 la sută din piaţă în perioada 2003-2012. Şi aici, fenomenul e strict corelat de creşterea taxelor : evaziunea la ţigări a crescut în 2006 la peste 36 la sută din piaţă pe fondul introducerii "taxei pe viciu" şi creşterii accizelor. O nouă explozie a comerţului ilicit s-a înregistrat apoi în 2009-2010 pe fondul creşterii accizelor în prima parte a anului 2008.

În ceea ce priveşte alcoolul, evaziunea a fost în medie în jur de 45 la sută din piaţă, cu o valoare mult mai mare la alcool etilic şi produsele distilate şi semnificativ mai mică la bere.

Cel mai scăzut grad de conformare se înregistrează la TVA, de doar 50 la sută TVA încasat din obligaţiile teoretice de plată în 2012, deşi a existat o uşoară îmbunătăţire a gradului de conformare.

Pe de altă parte, la CAS şi impozitul pe profit se observă o deteriorare a conformării în perioada 2011-2012. De asemenea, în cazul impozitului pe venit şi, într-o măsură mai mică, în cazul impozitului pe profit, se remarcă o îmbunătăţire a gradului de conformare în perioada 2005-2006 după introducerea cotei unice de impozitare de 16%, după care în perioada 2007-2012 s-a înregistrat o stagnare a gradului de conformare şi ulterior o deteriorare a acestuia până la nivele chiar inferioare perioadei de dinainte de 2005.