Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Complexul Kaesong, redeschis după 5 luni

Complexul industrial Kaesong, la graniţa dintre Coreea de Nord şi cea de Sud, a fost redeschis în noaptea de duminică spre luni. Cele două state au ajuns săptămâna trecută la un acord cu privire la redeschiderea acestui complex, situat la aproximativ zece kilometri de frontieră, care găzduieşte 123 de întreprinderi sud-coreene.

Oameni de afaceri sud-coreeni au traversat luni dimineaţa frontiera şi au intrat pe teritoriul nord-coreean spre complexul industrial Kaesong, după cinci luni de la închiderea acestuia pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă. Zeci de automobile, camioane şi personal sud-coreean au trecut frontiera, puternic militarizată, către ora locală 08.30 (02.30, ora României).

Creată în 2004, zona de activitate economică de la Kaesong a fost închisă unilateral de către Phenian în aprilie, după săptămâni de tensiuni puternice în peninsulă, provocate de al treilea test nuclear nord-coreean şi o nouă serie de sancţiuni internaţionale împotriva regimului nord-coreean. Coreea de Nord şi-a retras atunci cei 53.000 de cetăţeni care munceau în întreprinderi. Phenianul a afirmat că Seulul i-a forţat mâna acţionând în mod ostil, şi anume efectuând, ca în fiecare an, manevre militare comune cu Statele Unite.

Kaesong este o sursă preţioasă de devize străine pentru Coreea de Nord, o ţară izolată, a cărei economie suferă cronic din cauza unei planificări păguboase şi unor sancţiuni internaţionale legate de ambiţiile sale nucleare.

Complexul a fost creat în 2004 în urma “diplomaţiei razei de soare” a Coreei de Sud din perioada 1998 - 2008 în vederea încurajării contactelor între cele două ţări surori, dar inamice.

Deschidere cu condiţii

Coreea de Sud a reuşit să impună anumite condiţii Coreei de Nord. Între altele, complexul va primi investitori străini, ceea ce, speră Seulul, va descuraja Phenianul să mai adopte măsuri atât de drastice.

De asemenea, sud-coreeni au cerut compensaţii pentru întreprinderile care au pierdut sute de milioane de dolari. Cele două părţi par că au ajuns la un compromis asupra unei suspendări a taxelor şi impozitelor achitate de către firmele sud-coreene pentru acest an.

În opinia unor observatori, Kaesongul rămâne vulnerabil faţă de vicisitudinile relaţiilor intercoreene, indiferent de garanţiile prezentate.

Viitor incert?

Industriaşii şi cadrele sud-coreene vor inspecta liniile de producţie, pentru a decide cu privire la punerea lor în funcţiune, după cinci luni de oprire.

Potrivit ministerului sud-coreean al unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două ţări, aproximativ 820 de sud-coreeni urmează să sosească luni în complex, dintre care jumătate vor rămâne peste noapte pentru a supraveghea repornirea.

Seulul şi Phanianul au creat un comitet de examinare a oricărei probleme ce ar putea apărea în legătură cu Kaesong. Acest comitet urmează să se asigure totodată că parcul rămâne competitiv la nivel internaţional.

Un turneu de promovare va fi organizat în luna octombrie, cu scopul de a convinge străini să investească la Kaesong. Însă analiştii şi-au exprimat îndoiala faţă de succesul acestuia, Kaesong fiind condus de două ţări care rămân, în mod teoretic, în război din 1953, deoarece nu a fost semnat vreodată un tratat de pace.