Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Energiei la RFI: Nu suntem în măsură să salvăm ţările vecine cu export de gaze româneşti

România va trece peste această iarnă fără probleme, indiferent de ce s-ar putea întâmpla la est de ţara noastră. O spune la RFI ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. El precizează însă că România nu e în măsură să-şi ajute vecinii cu exporturi de gaze. Acest lucru ar putea deveni realitate peste patru-cinci ani, explică el.

Răzvan Nicolescu anunţă că livrările de gaze din Rusia către România sunt la volum normal în prezent: "În momentul de faţă nu sunt probleme. Cred că suntem suficient de independenţi în aşa fel încât să trecem această iarnă fără probleme, indiferent de ce s-ar putea întâmpla în estul României".

Ce cantităţi de gaze importă România în momentul de faţă din Rusia? "Foarte puţin, aproape nesemnificativ, o cantitate de aproximativ 0,2 milioane de metri cubi pe zi, în condiţiile în care în aceste zile avem o producţie de aproximativ 31 de milioane de metri cubi, iar consumul României în aceste zile este undeva în jurul cifrei de 16 milioane de metri cubi", precizează ministrul delegat pentru Energie.

 

"România are două probleme în a-şi ajuta vecinii"

 

Ne putem ajuta şi vecinii? "Nu, România are două probleme în a-şi ajuta vecinii. Prima problemă este capacitatea tehnică de export, care nu există, decât într-o măsură extrem de limitată către Republica Moldova, dar vorbim de cantităţi mici, doar de 14 mii de metri cubi de gaz natural pe oră. Avem o capacitate tehnică extrem de limitată de a trimite gaz în ţările din jurul nostru. A doua problemă este legată de situaţia noastră. Din toate analizele noastre, vom face faţă cu succes unei situaţii dificile, dar nu suntem în măsura, cel puţin deocamdată, de a-i salva pe alţii, suntem în măsura de a avea grijă de noi înşine. Sigur, există obiectivul acesta stabilit, fixat de primul-ministru Ponta, care este un obiectiv extrem de realist şi de realizabil şi anume ca România în perspectiva anului 2019-2020 să devină complet independentă de importurile de energie, în special datorită producţiei noi din Marea Neagră, atunci vom vorbi şi de o posibilitate de a ajuta eventual ţările din jurul nostru. Însă acest lucru se va întâmpla într-un orizont de timp de patru-cinci ani de zile", explică Răzvan Nicolescu.

De ce mai are nevoie România de contractul cu Gazprom, din moment ce depinde într-o măsură atât de mică de gazul rusesc? "Este încă nevoie, pentru că la nivelul unui an de zile, probabil că în anul 2014 noi vom reuşi să ne acoperim undeva la 90% din consumul nostru. Deci este un deficit de 10%", spune ministrul delegat pentru Energie.

Răzvan Nicolescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre gazele exportate de Rusia către România