Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolescu: Amânarea liberalizării preţului gazelor este absolut necesară

nicolescu_amanarea_liberalizarii_pretului_gazelor_este_absolut_necesara.jpg

Liberalizarea preţului gazelor din producţia internă ar putea fi amânată.

România are argumente de natură economică, juridică şi socială pentru a amâna liberalizarea preţului gazelor din producţia internă destinate consumului populaţiei. Iată ce spune la RFI ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. El precizează că are "o anumită credibilitate şi putere de convingere" în faţa Comisiei Europene, care va trebui să anunţe dacă acceptă sau nu propunerea României.

În opinia lui Răzvan Nicolescu, "este nevoie de o perioadă de repaus. În anul 2012, Guvernul Boc, domnul Boc a negociat un calendar de eliminare a preţurilor reglementate atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie, extrem de ambiţios, mult mai ambiţios decât calendarele pe care alte state membre ale Uniunii Europene cu un nivel de trai superior nivelului de trai existent în România şi le-au fixat, iar după doi ani şi ceva credem că avem şi argumente de natură economică şi argumente de natură socială şi argumente de natură juridică, care ne dau dreptul să facem acest lucru, să facem această prelungire de termen, pe care o considerăm absolut necesară".

Ce va putea face România, dacă Bruxelles-ul nu va fi de acord? "Am avut deja discuţii cu cei de la Comisia Europeană, cred că am o anumită credibilitate şi putere de convingere, mai ales atunci când avem argumente. Vom vedea până la urmă cum vor decurge discuţiile cu ei, dar vă repet, sunt absolut convins şi toate analizele noastre arată că avem baza legală pentru a face acest lucru. Suntem un stat membru al UE care ne cunoaştem obligaţiile, dar ne cunoaştem şi drepturile şi ne vom promova şi apăra cu argumente aceste drepturi pe care le avem", declară ministrul delegat pentru Energie.

 

Calendarul liberalizării

 

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea până cel puţin la 1 iulie 2016 a preţului actual al gazelor produse intern.

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie pe 31 decembrie 2018.

În cazul în care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operată până la 1 iulie 2021.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

Răzvan Nicolescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o eventuală amânare a liberalizării preţului gazelor