Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scăderea TVA la pâine – plus 300 de milioane la buget (Ministerul de Finanțe)

Statul a câștigat un plus de 300 de milioane de lei din reducerea evaziunii fiscale în panificație, susține ministrul de finanțe Ioana Petrescu. Câștigul e real, numai că suma e ceva mai mică, de circa 200 de milioane, spun reprezentanții patronatului din domeniu.

Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, acum un an, a adus mai multă ordine în piață și mai multă siguranță pentru cumpărători. Măsura guvernamentală a fost însoțită mai mereu de controale la producătorii și comercianții de pâine, astfel că numărul acestora a scăzut cu 500 într-un an, spune la RFI Aurel Popescu, președintele patronatului ROMPAN. E vorba însă de producători care lucrau ilegal și nu respectau nici un fel de reguli, nici măcar cele de igienă alimentară, susține Aurel Popescu.

Datele diferite, privind plusul la buget, sunt explicate de ministrul Ioana Petrescu prin faptul că MFP şi Rompan s-au bazat, la efectuarea calculelor, pe ipoteze diferite. În final, cifrele sunt apropiate, cu excepţia estimărilor privind reducerea evaziunii, cele ale ministerului fiind mai mari.

”Rompan estimează o reducere a evaziunii de 200 milioane lei, iar MFP indică o scădere de 300 milioane lei, în condiţiile în care evaziunea se ridica la 70% din piaţa de morărit şi panificaţie”, a spus ministrul finanţelor.

”Din estimările MFP şi Comisiei Naţionale de Prognoză rezultă că în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 evaziunea la pâine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecând de la următoarele ipoteze: cantitatea suplimentară de pâine livrată de agenţii economici a fost de 88.000 de tone, iar preţul mediu al pâinii şi al produselor de franzelărie publicat de INS în ultimele şase luni a fost de 3,49 lei/kg”, a declarat ministrul finanţelor, Ioana Maria Petrescu, într-o conferinţă de presă în care a prezentat studiul privind efectele reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%.

Ministrul finanţelor spune că producţia de pâine a crescut cu aproape 10.000 de tone de la introducerea măsurii, iar cea de făină cu 20.000 de tone. Astfel, în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 s-a înregistrat o creştere de 18% la producţia de pâine şi de aproape 16% la făină. La paste făinoase s-a consemnat o creştere de 4%, la cozonaci de 17%, iar la produse zaharoase, cofetării şi patiserii de circa 4%. Ioana Petrescu a arătat că preţurile la aceste produse au scăzut imediat după introducerea măsurii, în octombrie 2013, cu 15%, iar în decembrie scăderea era de 11,39% la pâine şi de 8,82% la făină comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţiile în care ”piaţa s-a aşezat”.

Rompan, sume mai mici decât ale autorităților

Rompan indică o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone. Astfel, producţia de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, în timp ce producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.

În studiul elaborat de patronatul din domeniul panificaţiei Rompan se arată şi că cei care au cumpărat produse de panificaţie au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină şi de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro.

Firmele din sectorul morărit au înregistrat anul trecut un profit brut de 67,5 milioane lei, iar cele din sectorul de fabricare a pâinii şi produselor de patiserie de 181,8 milioane lei, totalizând 250 milioane lei, faţă de 169 milioane lei în anul precedent. Comparativ cu primul semestru al anului trecut, profitul brut a fost mai mare în semestrul al doilea cu 20 milioane lei la fabricarea produselor de morărit şi cu 84 milioane lei în fabricarea pâinii şi produselor de patiserie.

 
Ascultă interviul cu Aurel Popescu, președintele Rompan