Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Va cumpăra sau nu statul ”Palatul Telefoanelor”?

Statul român va decide până pe 17 octombrie dacă este interesat să cumpere Palatul Telefoanelor, a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională. Decizia va fi luată în urma anunțului Telekom România Communications că a scos la licitaţie Palatul Telefoanelor din Bucureşti.

Documentul care va stabili necesitatea şi oportunitatea exercitării dreptului de preemţiune al statului în procesul de vânzare al Palatului Telefoanelor va fi finalizat până la 17 octombrie, a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională.

”MSI preconizează finalizarea notei de analiză tehnică, economică şi juridică cu privire la situaţia imobilului Palatul Telefoanelor, în vederea stabilirii necesităţii şi oportunităţii exercitării dreptului de preemţiune al statului până la data de 17 octombrie 2014, în vederea prezentării în şedinţa de Guvern”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Telekom România Communications (fosta Romtelecom) a anunţat, miercuri, că a scos la licitaţie Palatul Telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare. Activele imobiliare vor fi vândute la pachet.

Cu un preţ de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este construit în stilul art deco și are un teren de 1.893 metri pătraţi și o suprafață utilă de 12.000 metri pătraţi.

Licitaţia pentru clădirea Tandem (situată în imediata apropiere a Palatului Telefoanelor) începe de la un preţ de 10,9 milioane de euro. Clădirea are o suprafață totală construită la sol de 2.030 metri pătraţi şi un teren aferent de 5.039 metri pătraţi. Proprietatea din strada Matei Millo, inclusă în preţul de pornire al clădirii Tandem, este un teren cu o suprafaţă de 1.783 metri pătraţi.

Pentru a participa la licitație, cei interesați trebuie să furnizeze o scrisoare de garanție și să depună ofertele până la data de 20 octombrie.

Vânzarea ”surprinde” autoritățile de la București

După anunţul Telekom România Communications, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, s-a arătat ”un pic surprins” că executivul operatorului telecom nu a informat ministerul în legătură cu publicarea anunţului de vânzare.

”Am observat că media a fost foarte sensibilă privind publicarea anunţului de vânzare a Palatului Telefoanelor. Acum mai bine de o lună şi jumătate, la iniţiativa MSI, a fost înfiinţată o echipă interministerală de analiză a situaţiei acestui imobil. Probabil că analiza va fi încheiată până la finele lunii septembrie. După ce vom avea documentul, statul, prin Ministerul Culturii, îşi va manifesta sau nu dreptul de preemţiune. Este un cost foarte mare, trebuie să ne gândim ce vom face cu această clădire, dacă o vom achiziţiona”, a declarat Cotovelea.

El a mai spus că MSI, prin reprezenanţii din Consiliul de Administraţie al Telekom România Communications, şi-a dat acordul de a începe procedurile interne pentru finalizarea caietului de sarcini şi de a organiza licitaţia.

”Dacă noi vom fi în măsură să spunem că vrem să cumpărăm Palatul Telefoanelor, atunci noi vom intra în negociere directă şi îl vom achiziţiona. Nu sunt nici supărat şi nici afectat, dar mă aşteptam ca relaţiile bune cu Romtelecom să continue şi să fim anunţaţi că urmează publicarea anunţului de vânzare. Personal, am fost sunat de mai multe persoane, care m-au întrebat de ce se vinde Palatul Telefoanelor şi cu ce preţ”, a spus Cotovelea.

În luna iunie, se aratã în comunicatul MSI, Telekom România Communications a informat MSI cu privire la faptul că Palatul Telefoanelor este clădire monument istoric şi că, după obţinerea aprobării vânzării de la Consiliul de Administraţie al societăţii, operatorul are obligaţia de a înştiinţa statul, prin Ministerul Culturii, asupra intenţiei de vânzare.

Clădirile monument istoric pot fi vândute numai după permiterea exercitării dreptului de preemţiune a statului (în cazul în care Ministerul Culturii nu îşi exercită acest drept în termenul prevăzut de legislaţie, acest drept se transferă autorităţii locale), sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.

Palatul Telefoanelor este pe lista monumentelor istorice, potrivit unui ordin al ministrului Culturii din 2004.

Conform Legii 442/2001 privind protejarea monumentelor istorice, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune al statului, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, (...), sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.

Termenul de exercitare a dreptului de preemţiune al statului este de maximum 25 de zile de la data înregistrării înştiinţării, documentaţiei şi a propunerii de răspuns la Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, la serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor. Titularii dreptului de preemţiune vor prevedea în bugetul propriu sumele necesare destinate exercitării dreptului de preemţiune.

În cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor nu îşi exercită dreptul de preemţiune în termenul prevăzut, acest drept se transferă autorităţilor publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile.

În clădire sunt echipamente esențiale comunicațiilor

Ministerul pentru Societatea Informațională precizează că, în prezent, în Palatul Telefoanelor sunt în funcţiune echipamente critice de comunicaţii a căror mutare este deosebit de costisitoare, iar din punct de vedere tehnic necesită măsuri speciale.

MSI precizează că în cadrul Consiliului de administraţie al Telekom Romania Communications din 16 septembrie a fost aprobată ”începerea procesului” de definire a termenilor și condițiilor de vânzare și ulterior de închiriere a unor spații din Palatul Telefoanelor.

”Având în vedere asigurarea condiţiilor necesare de transparenţă, MSI supune spre dezbatere publică, tuturor părţilor interesate, procesul decizional de exercitare a dreptului de preemţiune al statului cu privire la imobilul Palatul Telefoanelor. Persoanele interesate pot transmite propuneri/observaţii/opinii la adresa de e-mail [email protected], se arată în comunicat.

MSI deţine un pachet de acţiuni reprezentând 45,99% din capitalul social al Telekom România Communications, restul titlurilor revenind grupului elen OTE.

În acţionariatul OTE, pachetul de control este deţinut de grupul german Deutsche Telekom.