Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Greva piloților Air France a încetat

Piloții companiei Air France au decis să încheie greva de două săptămâni care a dat peste cap traficul aerian din Franța. Cele trei sindicate se opun condițiilor de dezvoltare a companiei low-cost a grupului, Transavia.

Sindicatul din care fac parte majoritatea piloţilor Air France, aflat în grevă de două săptămâni, a anunţat duminică încetarea acestei mişcări sociale, cea mai lungă din istoria companiei, fără să poată obţine satisfacerea revendicărilor lor de către conducere.

”Condiţiile dialogului social nu sunt reunite în prezent. Am decis să ne asumăm responsabilitatea terminând greva”, a declarat pentru France Presse purtătorul de cuvânt al sindicatului SNPL, Guillaume Schmid, afirmând că vrea să ”continue discuţiile într-un cadru mai senin”. Greva piloţilor a blocat la sol jumătate din avioanele Air France începând cu 15 septembrie.

Air France a anunțat în data de 13 septembrie că șase zboruri din zece ale companiei aeriene vor fi anulate din 15 septembrie, din cauza unei greve a piloților care se opun condițiilor de dezvoltare a unei filiale low-cost a grupului.

Greva de două săptămâni a fost cea mai importantă organizată din 1998 de către piloții Air France.

CEO-ul Air France, Frederic Gagey, care cifrează de la ”10 până la 15 milioane” de euro pe zi costul acestei greve, a declarat atunci că discuțiile cu sindicatele vor continua în vederea găsirii unei soluții în acest conflict.

Cele trei sindicate, care se opun condițiilor de dezvoltare a companiei low-cost a grupului, Transavia, au intrat de 2 săptămâni în conflict cu conducerea, piloții temându-se că procesul va conduce la un ”dumping social” și ”delocalizări” în detrimentul angajaților francezi.

Air France a renunțat, marți seară, la proiectul de expansiune în Europa a companiei aeriene low-cost Transavia, după cum anunța miercuri Alain Vidalies, secretar de stat în cadrul Ministerului francez al Transporturilor.

”Proiectul Transavia Europe este abandonat de conducerea” Air France, a declarat Vidalies pentru postul de radio RMC, adăugând că ”proiectul nu este suspendat pentru trei luni, ci este retras”.