Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rectificare criticată a bugetului, cu mai puţini bani pentru proiecte europene

ponta_guv.jpg

Premierul Victor Ponta

Guvernul pregăteşte o nouă rectificare bugetară. În linii mari, deficitul bugetar va rămâne în intervalul stabilit cu finanţatorii internaţionali cu preţul  tăierii din buget a aproape patru miliarde de lei  din banii destinaţi proiectelor europene. În schimb, autorităţile locale primesc, în toiul campaniei electorale, aproape două miliarde şi jumătate de lei.

Guvernul va adopta în această săptămână a doua rectificare bugetară pe 2014. Faţă de prima rectificare bugetară din vară, care a majorat estimările de venituri cu un miliard şi jumătate de lei, a doua rectificare prevede o reducere de venituri, tot de aproximativ un miliard şi jumătate de lei. Pentru a nu afecta ţinta de deficit de 2,2 la sută din Produsul Intern Brut, guvernul a decis să strângă cureaua şi să ia cumva înapoi ce a dat în plus în entuziasmul din vară. Cum veniturile şi cheltuielile scad cu aproximativ aceeaşi sumă, iar ţinta de deficit nu se modifică, întrebarea este ce se schimbă la rectificare ? Ei bine, rectificarea nu va consta decât în « mutarea » banilor dintr-o parte în alta.

Pentru a ieşi bine, guvernul a decis să taie cu aproape patru miliarde de lei cofinanţările pentru proiectele europene destinate construcţiei de drumuri, autostrăzi, lucrări de canalizare şi aşa mai departe. După ce a redus cu 28,5% faţă de 2013 între ianuarie şi august sumele care ar fi trebuit să meargă în investiţii publice, acum guvernul mai ia şi din banii cu care trebuie să contribuie la proiecte din bani europeni. Concret. guvernul îşi propusese să cheltuiască din buget cu astfel de proiecte 16 miliarde de lei în 2014. Deocamdată, statul a cheltuit la opt luni doar 6,7 miliarde de lei şi ar mai fi avut de cheltuit încă 9,3 miliarde, dar odată cu această rectificare va mai cheltui la acest capitol, până la finalul anului, doar 5 ,3 miliarde de lei, dacă îi va cheltui. Din cele patru miliarde tăiate, Compania Na­ţio­nală de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va pierde, la această rectificare 971 de milioane de lei sau aproape 220 de milioane de euro, adică 14,4% din bugetul iniţial de 6,7 miliarde de lei. La RFI, directorul Institutului pentru Politici Publice Adrian Moraru deplânge tăierea fondurilor necesare cofinanţării deci punerii pe roate a proiectelor europene.

« Ea arată într-un fel lipsa de performanţă a guvernului. Atât pe plan fiscal cât şi în ceea ce priveşte încurajarea mediului de afaceri dar şi în problema fondurilor europene », spune reprezentantul societăţii civile.

La RFI, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, spune că – de fapt – guvernul a scos din buget sumele puse deoparte pentru următorul exerciţiu financiar european care nu a demarat încă. « Ce vedeţi cu minus la rectificarea bugetară sunt sume alocate pentru contribuţia României la fonduri europene. Noi am prevăzut pentru 2014 o sumă foarte mare pentru că am crezut că se vor suprapune două programe : 2007-2013 şi 2014-2020. Din nefericire programul 2014-2020 nu a primit încă observaţiile şi deci de acolo e acea tăiere », a explicat Daniel Constantin.

În opinia opoziţiei însă realitatea este alta : guvernul nu a fost în stare să vină cu niciun proiect viabil nici pentru precedentul exerciţiu financiar european după cum nu e în stare să vină cu proiecte pentru exerciţiul 2014-2020, spune la RFI Andreea Paul, prim vicepredintele PDL. Ea dă un exemplu concret : educaţia, care ar putea beneficia de fonduri europene salvatoare, e un subcapitol pentru guvern în programul 2014-2020. « România are bani la dispoziţie dar nu ştie să îi folosească. Trăim o adevărată tragedie în educaţie, spre exemplu. Şi de ce insist pe educaţie şi fonduri europene ? Pentru că cele două domenii se dovedesc a fi Cenuşăresele bugetului. Cele mai reduse fonduri europene în anii următori sunt alocate tot educaţiei, cercetării şi dezvoltării », deci nu sunt proiecte, explică Andreea Paul.

Potrivit proiectului de ordonanţă, la noua rectificare bugetul Educației se reduce cu suma de 1,8 milioane lei la capitolul cheltuieli de personal, ca urmare a scăderii CAS, și cu 50 de milioane lei, la capitolul proiecte cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. Surse politice susțin că diminuarea vine ca urmare a execuției bugetare înregistrată la 31 august 2014 de doar 41,6%. Suma bugetată pentru anul 2014, destinată proiectelor cu finanțare nerambursabilă, este de 782 de milioane de lei. Per total însă, banii alocați în plus pentru educație la această rectificare, în cadrul bugetului general consolidat, reprezintă peste 134 de milioane de lei.

Tot la această rectificare, Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Justiţiei primesc bani în plus. Secretariatul General al Guvernului pierde, la fel cum pierd Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului. În schimb, autorităţile locale primesc sume suplimentare de 1,6 miliarde de lei din sumele defalcate din TVA. Din aceşti bani, peste 500 de milioane merg spre drumuri comunale şi judeţene şi alte 380 de milioane de lei merg în „echilibrarea bugetelor locale“. Guvernul susţine că toate primăriile vor primi bani, "indiferent de culoarea politică", în încercarea de a compensa, pretind guvernanţii, « jumătate din pierderea pe care bugetele locale au suferit-o în perioada Guvernului Boc ».