Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Posibile amenzi pentru retaileri. Chiriţoiu: Înţelegerile dintre magazine şi furnizori măreau preţul cu 10-15%

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Consiliul Concurenţei recomandă sancţionarea companiilor Metro, Rewe (Selgros Cash&Carry), Mega Image şi Interex. Instituţia a finalizat investigaţia pe piaţa de retail şi propune amendarea firmelor amintite cu 2% până la 4% din cifra de afaceri.

"Investigaţia a fost finalizată în prima parte a anului, iar dosarele au fost transmise companiilor vizate. Vom avea primele audieri la sfârşitul lunii octombrie, astfel că ne aşteptăm să închidem acest caz până la sfârşitul anului. (...) Consiliul Concurenţei propune amenzi pentru companiile implicate, dar dat fiind că sunt înţelegeri pe verticală, deci încălcări ale legii cu gravitate medie, sancţiunile sunt cuprinse, potrivit legii, între 2 şi 4% din cifra de afaceri, procente care pot fi influenţate de mai mulţi factori, cum ar fi durata înţelegerilor", declară preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Amenzile în acest caz ar putea ajunge la câteva zeci de milioane de euro, în condiţiile în care doar grupurile de retail au afaceri care depăşeşc două miliarde de euro.

"Doar Metro are afaceri de circa 1 miliard de euro, deci amenzile aplicate vor fi mari. Nu vor depăşi pe cele aplicate benzinarilor, dar vor fi mari", a explicat Chiriţoiu.

Selgros a înregistrat anul trecut afaceri de 699,3 milioane de euro, în timp ce Mega Image a raportat vânzări de 530 milioane de euro. Lanţul francez de supermarketuri Interex, cu afaceri de puţin sub 40 de milioane de euro în 2011, a ieşit din România la finalul anului 2012 după ce a închis toate cele zece magazine pe care le mai deţinea.

“Ca în orice caz de împiedicare a concurenţei, preţurile au ajuns la raft să fie mai mari decât în mod normal”, explică la RFI preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

“Echipa de investigaţie susţine că între lanţurile de magazine şi frunizorii lor au existat o serie de înţelegeri care aveau ca rezultat faptul că preţurile nu puteau să scadă sub un anumit nivel. Era limitată astfel scăderea preţurilor, care ar fi fost desigur în beneficiul consumatorilor”, mai afirmă Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul a început investigaţia privind piaţa de retail în anul 2009. Chiriţoiu se aşteaptă ca sancţiunile să fie contestate în instanţă, dacă decizia finală va fi amendarea companiilor implicate.