Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BNR scade din nou dobânda de politică monetară

Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, începând cu 1 octombrie 2014. Scăderea este una dintre măsurile care trebuie să ajute la relansarea creditării și la revenirea creșterii economice, sunt de părere analiștii economici.

Într-o mișcare de altfel anticipată, banca centrală a decis scăderea dobânzii de politică monetară la 3%, odată cu reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii în lei, de la 12% la 10%. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că aceste măsuri sunt un argument pentru stabilitatea preţurilor pe termen mediu, dar și a celei financiare.

”În şedinţa din 30 septembrie 2014, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an de la 3,25% începând cu data de 1 octombrie 2014 şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută se menține la nivelul de 16%”, se arată într-un comunicat al BNR.

Banca centrală a păstrat formula de ”gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar”.

Aceasta este a doua reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.

La şedinţa C.A. din luna iulie, nivelul dobânzii cheie a fost menţinut la 3,5%, la care a ajuns în februarie, când a fost efectuată ultima reducere din ciclul anterior, de la 3,75%. Ciclul de relaxare a dobânzii de politică monetară a început în iulie 2013, când nivelul se situa la 5,25%, şi a inclus şase trepte de diminuare a indicatorului. Tot în iulie au fost reduse ratele RMO pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit, de la 18% la 16%, şi menţinute cele în lei la 12%. Ultima tăiere a acestora a fost operată la începutul anului, de la 15% la 12% pentru pasivele în lei şi de la 20% la 18% pentru cele în valută.

Analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare şi în noiembrie, când va avea loc ultima şedinţă de politică monetară din acest an, cu tăierea a încă 0,25 puncte procentuale, astfel încât dobânda cheie va ajunge la 2,75%. În acelaşi timp, majoritatea participanţilor la sondaj estimează o reducere a RMO în lei, în paralel cu menţinerea RMO în valută.

Dincolo de cifre și procente, ce semnificație economică au aceste scăderi constante ale instrumentelor financiare aflate la dispoziția BNR? Analistul Constantin Rudnițchi spune la RFI că banca centrală vrea să transmită băncilor comerciale că e nevoie de mai multe credite în piață.

Ascultă interviul cu analistul Constantin Rudnițchi