Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles-ul nu a găsit dovezi că « turismul social » există

În jur de 4% din populația majorității statelor UE este reprezentată de muncitori veniți din alte state membre. Iată ce spune un raport al Comisiei Europene prezentat marți 8 octombrie la Luxemburg. Aceste cifre se referă și la Austria, Germania, Marea Britanie și Olanda care se plâng de abuzurile comise de români , bulgari și polonezi. Comisia Europeană spune că nu există o confirmare a acestor abuzuri.

Doar șase state UE au prezentat cifre concrete la Bruxelles privind migrația forței de muncă .

Datele deținute până acum nu dovedesc comiterea vreunui abuz privind sistemele sociale occidentale. În Germania, doar aproximativ 4% din ajutoarele sociale sînt acordate migrantilor, procentul este de aproape 2% în Olanda.

Caz cu caz

În Marea Britanie, între 2005 și 2009 migranți au plătit taxe mai mari decât britanicii iar în 2012 doar 6% dintre ei erau înscriși pentru ajutor social. “ Per ansamblu, date și mai recente nu sugerează că « turismul social» sau exploatarea sistemelor sociale ar fi o problemă semnificativă“ , spune studiul referindu-se la cazul Marii Britanii.

În Olanda, la Haga, cererile de asistență socială au crescut între 2011 și 2012 dar nu semnificativ, spune Comisia, adică de la 129 la 184. În Rotterdam, numărul esticilor s-a dublat în 2014, dar numărul celor care beneficiază de ajutor social a rămas același, respectiv 109.

Raportul explică însă că în unele colectivități locale, probleme există însă date precise care să poată fi analizate nu au parvenit la Bruxelles. Este cazul Germaniei unde la nivel local există o mărire a populației de proveniența româna și bulgară.

Per total însă, românii și bulgării reprezintă 0.5% din populația Germaniei. Problema ramâne însă acum greu de analizat, explică raportul, intrucât Bruxelles se află în posesia unor date parțiale și imposibil de comparat.

Luxemburg şi Cipru

Iar statele membre în care proporția muncitorilor proveniți din alte părți ale UE este cea mai mare, respectiv 10%, sînt Luxembourg și Cipru. Prin urmare, cele patru (Olanda, Austria, Germania și Marea Britanie) care adresau în aprilie 2013 o scrisoare Comisiei Europene nu fac parte din cele mai « vizitate ».

Comisia a promis atunci că va face un studiu de impact, versiunea intermediară a acestuia a fost prezentată marți 8 octombrie miniștrilor de interne UE reuniți la Luxembourg. Cele patru dețin însă numărul cel mai mare de forță de muncă care nu provine din UE. Astfel, găsim muncitori din afara UE în proporție de 6.9% în Austria, de 5.7% în Germania, de 2.1% în Olanda și de 3.9% în Marea Britanie.

Migrația forței de muncă aduce beneficii Comisia Europeană dezvoltă și alte aspecte ale migrației forței de muncă. Date cifre cuprinse în raport arată că imigrația provenită din UE întinerește piața de muncă vestică. Aici 78% din cei care provin din estul european pe piața vestică sînt în putere de muncă.

Procentul este prezentat în contrast cu populațiile locale din vest unde doar un procent de 66% reprezintă populația activă. E drept însă că pentru șomajul local, veștile nu sînt bune. Raportul arată că din cei care migrează, doar 32% se află la șomaj față de 35% șomaj printre populația țării gazdă. Mobilitatea forței de muncă a adus însă un beneficiu pentru PNB per ansamblul UE în ultimii ani și asta datorită extinderii spre est.

Comisia a ajuns la concluzia că « migrantii proveniți din Europa Centrală și de Est plătesc mai mult în taxe decât primesc de la stat iar principala lor motivație este legată de un loc de muncă și nu de exploatarea unui sistem social ».