Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Smartphone curbat sau cu ecran flexibil?

În piaţa telefoanelor inteligente, lupta între companii înseamnă ceva nou aproape în fiecare săptămână. Samsung se pregăteşte să lanseze primul smartphone cu ecran curbat. În acest timp, conaţionalii lor de la LG au anunţat că au început producţia de ecrane flexibile, care se pot îndoi fără să se rupă.

Cele două firme sud-coreene se bat pentru o porţie cât mai mare dintr-o piaţă care la nivel global a însemnat vânzări de peste 400 de milioane de telefoane mobile numai în primul trimestru din acest an. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost smartphone-uri, aşa numitele „telefoane inteligente”.

Aşa că lansarea de către Samsung a telefonului cu ecran curbat nu mai e o surpriză pentru nimeni. Numit Galaxy Round, telefonul cu un ecran de 5,7 inci, va fi disponibil deocamdată numai pe piaţa locală, la un preţ echivalent cu aproximativ 1.000 de dolari americani.

După lansarea „ceasului” inteligent Galaxy Gear în luna septembrie, Samsung reconfirmă acum strategia de diversificare puternică a gamei de produse, atacând tot mai multe segmente de piaţă şi categorii de preţ.

Compania se extinde astfel într-o zonă relativ neexplorată a pieţei electronicelor de consum, ecranul curbat al Galaxy Round reprezentând o primă aplicaţie comercială a progreselor înregistrate spre dezvoltarea panoului flexibil.

Analiştii pieţei de specialitate spun că pasul făcut acum de Samsung ar putea duce în curând la lansarea, de exemplu, a unui smartphone cu ecranul de 5,5 inci care ar putea fi „despăturit” pentru a se transforma într-o tabletă.

Samsung a prezentat în luna ianuarie prototipul unui ecran flexibil cu tehnologie OLED, produs din material plastic, fără sticlă în componenţă, iar în iunie a lansat un televizor OLED cu ecran curbat, cu diagonala de 55 inci (140 centimetri), la un preţ de aproximativ 13.500 de dolari.

 

Replica vine de la LG

 

În paralel cu ce face Samsung, sud-coreenii de la LG au anunţat că vor începe producţia de ecrane OLED flexibile care vor echipa telefoanele mobile inteligente.

Deşi acesta fusese prezentat de Samsung la târgul de electronice din Las Vegas, Consumer Electronics Show, rivalii de la LG s-au mişcat mai repede şi au anunţat că au început producţia de astfel de ecrane.

Ecranele sunt construite din plastic, spre deosebire de cele actuale care sunt fabricate din sticlă, iar acest lucru le va permite să se îndoaie fără să se spargă. Primele ecrane vor ajunge pe piaţă anul viitor, a anunţat Sang Deog Yeo, Chief Technology Officer la LG Display.

Sud-coreenii se aşteaptă ca aceste ecrane să fie adoptate rapid şi în tablete sau în industria auto.

În luna iunie a acestui an, firma de cercetare IHS estima că piaţa de ecrane flexibile ar putea creşte puternic până în 2020, iar numărul total al dispozitivelor cu astfel de ecrane va depăşi 800 de milioane de unităţi în următorii şapte ani.