Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pleacă Lukoil din România după ancheta de amploare de care e vizat ?

Anchetă de amploare la rafinăria Lukoil : procurorii sunt pe urma unei presupuse evaziuni fiscale şi a unei spălări de bani care ar fi adus un prejudiciu total de peste 200 de milioane de euro statului.

La RFI, analistul economic Ionel Blănculescu spune că suspiciunile pornesc în general de la un calcul simplu : cum poate o companie petrolieră cu cifre de afaceri mari să aibă un profit aproape de zero... »Dacă ne uităm, probabil, la rezultatele acestei companii vom vedea că la o cifră de afaceri de peste un miliard de euro pe an, profitul nu va depăşi un procent, un procent şi un pic. Dacă avem mai departe curiozitatea să ne uităm la bilanţul consolidat al Lukoil peste frontiere, la Moscova, probabil că vom găsi acolo profituri de peste 16 la sută, similare cu cele pe care OMV Petrom le realizează în România. Până la urmă nu putem crede că OMV Petrom realizează profituri mari, de 16-18 la sută anual, iar Lukoil România de doar unu la sută », spune Ionel Blănculescu.

Analistul economic mai spune, pe de altă parte, că nu crede că Lukoil are vreun motiv să asocieze ancheta din România de la rafinăria sa din Ploieşti cu sancţiunile aplicate de puterile occidentale acestei companii ruse. Procurorii români au început  cercetările privind suspiciunile de spălare de bani şi evaziune fiscală cu mult timp înainte de conflictul din Ucraina şi sancţiunile occidentale antiruseşti, aplicate inclusiv Lukoil. Aşadar, ruşii nu au motive să plece din România, cum au făcut din Ucraina, Bulgaria, Slovacia şi Republica Cehă, insistă Blănculescu.