Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primele negocieri pentru ieşirea SUA din impas, încurajatoare

obama-tel-afp.jpg

Sursa foto : France Presse

În Statele Unite, republicanii şi democraţii s-au aşezat în sfârşit la masa negocierilor pentru o soluţie care să împiedice intrarea în faliment a statului. În cadrul primei discuţii care a avut loc joi, 10 octombrie, la Casa Albă, la convocarea preşedintelui Barack Obama, reticenţii republicani au propus un plan de avarie care să asigure finanţarea măcar pe termen scurt a trezoreriei. Chiar dacă nu s-au prezentat măsurile concrete care vor conduce la adoptarea unui nou buget federal şi a unui nou plafon de îndatorare, analiştii sunt optimişti că falimentul va putea fi evitat.

Într-un comunicat destul de laconic, Casa Albă spune că "preşedintele Obama speră să continue să înregistreze progrese împreună cu membrii celor două partide", după această primă rundă de discuţii în cadrul căreia s-a vorbit "despre posibile modalităţi de avansare, fără să se facă vreo opţiune specifică". Şi republicanii au vorbit de "o conversaţie utilă şi productivă".

Cert este că dialogul complet blocat a fost relansat şi, la fel de important, că republicanii vor nu doar rezolvarea rapidă a problemei ridicării plafonului de îndatorare dar vor să se adopte la fel de repede şi un nou buget astfel încât instituţiile paralizate ale statului să-şi reia activitatea şi cei peste 800 de mii de angajaţi publici aflaţi în şomaj tehnic să se poată întoarce la lucru. Pentru asta, la schimb, republicanii spun că vor doar să negocieze cu administraţia democrată o serie amplă de chestiuni bugetare, probabil şi reforma sănătăţii, până acum cuiul lui Pepelea.

Dar cum a fost posibil ca republicanii până acum radicali şi ostili să dea brusc dovadă de o aşa deschidere? Analiştii pun asta pe seama ultimelor sondaje care arată că republicanii sunt consideraţi vinovaţi de impasul politic într-o măsură mult mai mare decât democraţii. Astfel, potrivit sondajului Wall Street Journal/NBC News, 53% din americani dau vina pe republicani, faţă de numai 31% care îl consideră responsabil pe Obama de actuala criză. Astfel, imaginea republicanilor a atins minimul începând din 1989, primul an al sondajului Wall Street Journal/NBC News, un semnal de alarmă că actuala politică a partidului nu mai are sprijin popular.