Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Delta Dunării: Autorităţile reiau un proiect mai vechi de taxare a turiştilor

delta.jpg

Guvernatorul ARBDD, Lucian Simion

Administratorii Deltei vor să introducă în puncte cheie automate care să elibereze permise de agrement şi pescuit pentru turişti. Astfel, spun şefii Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), autorităţile vor câştiga mai mulţi bani din tichetele obligatorii pentru toţi vizitatorii Deltei, iar turiştii nu vor mai fi pasibili de amendă, dacă uită să îşi procure bilete de acces de la sediile instituţiilor locale abilitate. De la vorbe până la fapte, cale lungă însă: foştii administratori ai Deltei au încercat, fără succes, şi în urmă cu trei ani să implementeze sistemul automat de emitere a biletelor, iar cei noi nu par să cunoască realitatea din teren.

Actualul guvernator al Rezervației, Lucian Simion, speră ca primul automat, pentru care s-a întocmit deja fişa de achiziţie, să intre în posesia ARBDD până la finele anului curent, iar în 2015 să achiziționeze alte patru asemenea aparate.

Povestea automatizării procesului de taxare a accesului în Deltă nu este, însă, deloc nouă: şi în anul 2011, fosta conducere a ARBDD a anunțat că dorește achiziționarea unor automate pentru eliberarea permiselor de acces în Deltă, însă intenția de la acea vreme a autorităților nu s-a concretizat.

Din 2014, situaţia va fi alta, promite Lucian Simion, deşi tot el mărturiseşte că nu este întocmai la curent cu realităţile instituţiei pe care o conduce: întrebat care sunt amenzile pe care le riscă cei care vizitează sau pescuiesc în Deltă fără bilet, proaspătul guvernator recunoaşte că nu ştie valoarea acestor penalităţi.

“În momentul de faţă nu pot să vă spun efectiv care sunt amenzile. O să revin...vi le transmit în scris”, a declarat, într-un interviu pentru RFI, şeful ARBDD, Lucian Simion, fost prefect de Tulcea şi, de o lună şi jumătate, guvernator al Rezervaţiei.

Automatele din Deltă nu sunt unicul proiect al ARBDD. Guvernatorul Lucian Simion spune că va implementa în viitor o colaborare cu pensiunile şi hotelurile din Delta Dunării prin care acestea să aibă la vânzare permise de vizită şi pescuit pentru turişti.

 

Ascultaţi mai jos varianta integrală a interviului