Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hidroelectrica, dată în judecată de “băieţii deştepţi” din energie

Trei firme din domeniul comerţului cu energie au dat în judecată Hidroelectrica pentru că le-au fost reziliate contractele în perioada de insolvenţă a companiei de stat. Ele cer acum despăgubiri de peste 1,6 miliarde de lei.

Cele trei firme - Energy Holding, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, sunt nemulţumite că au rămas fără energia pe care o vindeau mai departe, după ce o cumpărau ieftin de la Hidroelectrica.

De altfel, contractele de acest gen au fost mult timp subiect de dispute şi scandaluri în spaţiul public tocmai din cauza preţului mic la care aşa numiţii “băieţi deştepţi” cumpărau energia produsă în hidrocentrale.

Motivul chemării în instanţă este denunţarea de către cel mai mare producător naţional de electricitate a contractelor în perioada în care Hidroelectrica era în procedură de insolvenţă.

De altfel, chiar unul din motivele declarate de autorităţi ale intrării în această procedură specială a fost desfiinţarea contractelor cu “băieţii deştepţi” din energie.

Acum, despăgubirile cerute de cele trei firme sunt de peste 1,6 miliarde de lei. Astfel, Energy Holding solicită cea mai mare sumă, adică 1,003 miliarde de lei. Alpiq Romindustries cere 398,6 milioane de lei, în timp ce Alpiq Romenergie vrea să obţină 215,7 milioane de lei.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie 2012, iar pe parcursul verii trecute a denunţat toate contractele bilaterale pe care le avea cu traderii de energie. După ieşirea din insolvenţă, cei trei traderi au dat în judecată compania.

Contractul cu Energy Holding fusese semnat în 2006, iar acum Hidroelectrica susţine că relaţia comercială i-a produs pierderi de 1,4 miliarde de lei în total, reprezentând diferenţa dintre preţul energiei din contract şi preţul pieţei.

Cât priveşte firmele Alpiq Romindustries, fostă Buzmann Industries, şi Alpiq Romenergie, fostă EHOL Distribution, firmă desprinsă din Energy Holding, acestea sunt deţinute de grupul elveţian Alpiq. Hidroelectrica a încheiat contractul cu Buzzman în 2004, iar cel EHOL, în 2008.