Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Nobel pentru economie – împărţit între trei americani

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanilor Eugene Fama, Lars Peter Hansen şi Robert Shiller, pentru studiile despre pieţele financiare. Potrivit Academiei Regale de Ştiinţe a Suediei, premiul a fost acordat pentru “analiza empirică a preţurilor activelor”.
 

Recompensa acordată de academia suedeză dovedeşte că graţie lucrărilor lui Fama, Hansen şi Shiller, “este posibil de prevăzut cursul general al preţurilor acţiunilor şi obligaţiunilor pe perioade lungi de timp, precum trei până la următorii cinci ani”.

Comunicatul Academiei Regale de Ştiinţe a Suediei nu uită să menţioneze că astfel de predicţii, dar pe perioade scurte, cum ar fi zile sau săptămâni, sunt imposibil de făcut.

Cei trei laureaţi - Eugene Fama, Lars Peter Hansen şi Robert Shiller, au pus bazele înţelegerii preţurilor activelor.

Eugene Fama, 74 de ani, a demonstrat în anii ‘60 că este iluzoriu să faci previziuni pe termen scurt pe pieţele financiare, provocând o schimbare fundamentală a practicilor în domeniu.

Robert Schiller, 67 de ani, a descoperit în anii ‘80 că astfel de predicţii sunt mai uşor de realizat pe termen lung.

Lars Peter Hansen, 61 de ani, a dezvoltat mai târziu o metodă statistică pentru a testa teoriile despre preţurile activelor.

Premiul Nobel pentru economie, denumit oficial “premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel”, este singurul care nu a fost prevăzut în testamentul inventatorului dinamitei.

Premiul a fost creat în 1968 de banca centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima oară în 1969.

Celelalte premii Nobel (medicină, fizica, chimie, literatură şi pace) au fost atribuite pentru prima oară în 1901.

Premiul Nobel pentru economie are o valoare de 8 milioane de coroane (aproximativ 909.000 euro).

Câştigătorii vor primi o medalie din aur şi o diplomă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie.

Pentru oamenii de ştiinţă, obţinerea unui premiu Nobel aduce în atenţia opiniei publice rezultate şi teorii cunoscute predominant în mediul academic, care pot influenţa decizii de politică economică.

Printre laureaţii premiului Nobel pentru ştiinţe economice se numără Milton Friedman, Amartya Sen, James Tobin, Paul Krugman, Robert Solow sau Friedrich August von Hayek.

Anul trecut, premiul Nobel pentru ştiinţe economice a fost acordat economiştilor americani Alvin E. Roth şi Lloyd S. Shapley pentru cercetările acestora în ceea ce priveşte eficientizarea activităţii pieţelor şi îmbunătăţirii raportului de adecvare a ofertei la cerere.