Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: numărătoarea inversă a început, dar negocierile stagnează

obama-12-0.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Lumea întreagă e pe jar din cauza situaţiei din Statele Unite, unde a început numărătoarea inversă până la intrarea oficială în incapacitate de plată a statului american. Dacă la Washington republicanii şi democraţii nu par grăbiţi şi amână din nou discuţia finală, în Europa şi Asia toate băncile centrale încearcă să se pună la adăpost şi să minimizeze efectele unei tot mai probabile intrări în default a Statelor Unite.

Deşi Ziua Z este joi, 17 octombrie, întâlnirea de luni seară a preşedintelui Barack Obama cu liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, precum şi cu liderii grupurilor minoritare din cele două Camere parlamentare, democrata Nancy Pelosi şi republicanul Mitch McConnell a fost amânată "sine die". Casa Albă spune că amânarea nu constituie un semn negativ, ci "va permite liderilor Senatului să continue să realizeze progrese importante către o soluţie în vederea ridicării plafonului datoriei şi redeschiderii administraţiei" blocate de la începutul lunii.

Dacă la Washington toţi sunt calmi, nu acelaşi lucru se poate spune despre bancherii din întreaga lume. Băncile centrale au discutat deja despre perspectiva ca obligaţiunile americane pe care le deţin şi care sunt folosite ca referinţă la nivel global să se prăbuşească, antrenând într-un efect de domino pierderi colosale finanţelor globale, potrivit Bloomberg. Cunoscuta agenţie de presă scrie că răspunsul iniţial al băncilor centrale la o eventuală intrare a Statelor Unite în faliment ar fi asemănător cu acţiunile întreprinse după colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008: se va garanta astfel că există lichiditate suficientă, se vor reduce cerinţele pentru garanţiile cerute la acordarea de finanţare şi se vor deschide linii de finanţare interbancară.

Problema este însă că datoriile Statelor Unite către creditori sunt de câteva zeci de ori mai mari decât cele ale Lehman la momentul falimentului, scrie Bloomberg. Aşadar, dacă primului seism financiar pornit din Statele Unite i s-a putut supravieţui cu sacrificii enorme, riscurile ca al doilea seism să pună la pământ finanţele globale încă fragile este enorm, avertizează analiştii.