Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China a depăşit Statele Unite şi devine prima putere economică din lume

china_economy.jpg

Sursa foto : Reuters.

Este oficial : Fondul Monetar Internaţional a confirmat că economia chineză a depăşit-o anul acesta pe cea americană. Astfel, Produsul Intern Brut al Chinei are în 2014 o valoare echivalentă cu 17.600 de miliarde de dolari, în timp ce economia americană are o valoare de 17.400 de miliarde de dolari, după calculele FMI. Şi Banca Mondială a publicat azi un raport privind economiile emergente din Asia şi prezice pentru economia chineză o evoluţie bună şi în anii care vor veni.

Inevitabilul s-a produs : încă de acum patru ani toată lumea prezicea că economia chineză o va depăşi pe cea americană…E drept că mulţi nu credeau că acest lucru se va petrece mai devreme de 2020. Iată însă că schimbarea s-a produs însă într-un ritm mai accelerat decât orice prognoză. Produsul Intern Brut al Chinei a depăşit anul acesta valoarea economiei americane cu aproximativ 200 de miliarde de dolari, estimează economiştii Fondului Monetar Internaţional, calculând valoarea echivalentă ţinând cont de paritatea puterii de cumpărare. Statele Unite ale Americii pierd astfel prima poziţie pentru prima dată din 1872 încoace, de când au detronat, la rândul lor, economia britanică.

Avansul este cu atât mai spectaculos cu cât în 2005, spre exemplu, raportat tot la paritatea puterii de cumpărare, valoarea PIB-ului chinez aproape s-a dublat. Cei care au estimat cel mai precis momentul în care China va depăşi economic Statele Unite au fost experţii Băncii Mondiale, în condiţiile în care cei ai Fondului Monetar nu vedeau acest eveniment producându-se înainte de 2016. Privind în profunzime, mai constatăm că încă din 2011, China a depăşit Statele Unite în ceea ce priveşte producţia de bunuri, după ce americanii au deţinut prima poziţie timp de 110 ani iar analiştii cred că, până în 2023, China va depăşi Statele Unite şi în ceea ce priveşte sistemul bancar.

Banca Mondială a prezis momentul

Economistul şef al Băncii Mondiale, Kaushish Basu, a declarat pentru BBC că primul pas pentru detronarea Statelor Unite de către China a fost făcut, chiar dacă economia americană va continua să domine. « Dacă luăm ultimele date legate de economia chineză şi de cea americană, dacă ieri ultimele date privind puterea de cumpărare, asta rezultă…Dar, pentru strategia globală cred că Statele unite vor rămâne pe prima poziţie pentru încă o vreme, vor domina economia globală », a declarat înaltul oficial al Băncii Mondiale pentru BBC.

Dar cum a fost posibilă ascensiunea rapidă a Chinei ? Încă din 2010, China a a devenit a doua economie a lumii, depăşind Japonia. În acelaşi an, salariile chinezilor au crescut, în medie, cu 30% şi au crescut constant de atunci. Creşterea economică susţinută a Produsului Intern Brut din ultimele trei decenii a dus la creşterea nivelului de trai al populaţiei şi la apariţia unei clase de mijloc. În ultimii ani au existat chiar trimestre în care China a importat mai mult decât a exportat timp de trei luni consecutiv. Acum, piaţa chineză este cea mai atractivă pentru retaileri. În timp ce statele dezvoltate încă se luptă cu efectele recesiunii, China a ocolit criza. Companii precum Louis Vuitton, Hermès, Armani, Prada şi Richemont au anunţat că profiturile înregistrate în ultimii ani s-au majorat considerabil, impulsionate de avansul economic al Chinei. Analiştii cred că, până în 2020, chinezii vor cheltui 74 de miliarde de dolari pe produse de lux. Anul trecut, chinezii au cumpărat mai multe autoturisme Ferrari decât orice altă naţiune.
În acest context este important de subliniat că Beijingul a înţeles rapid riscurile care au pândit şi pândesc economia chineză. Astfel, o parte din strategiile folosite până acum pentru obţinerea creşterii economice, de la relocările în masă, la proiectele megalomane de infrastructură, de la devalorizarea artificială a monedei naţionale pentru a-şi avantaja exportatorii, la acordarea iresponsabilă de credite care aproape au prăbuşi piaţa imobiliară, au fost abandonate. Acum, guvernul mizează mai mult pe consum şi pe revitalizarea industriei. Dacă se va ţine de strategia anunţată şi va continua o politică prudentă dublată de reforme structurale, China are mari şanse să se menţină pe prima poziţie la nivel global, spune economistul şef al Băncii Mondiale. “Riscul…Ei bine, va trebui să se facă unele ajustări structurale şi când au loc aceste corecţii e posibil ca economia să încetinească pentru că economia nu este încă o ştiinţă exactă să ştii clar ce efect au măsurile luate...China e un motor atât de puternic pentru economia globală încât astfel de turbulenţe create de ajustări vor fi neplăcute dar prognozele vorbesc de o scădere dar doar de o scădere de ritm şi doar în comparaţie cu performanţele Chinei de până acum”, a declarat pentru BBC Kausish Basu.

Întreaga regiune progresează încet dar sigur

Să mai spunem că avansul Chinei face parte dintr-un fenomen amplu de expansiune a pieţelor emergente în raport cu economiile avansate, la nivel global. Astfel, dacă în 2007 ţările în curs de dezvoltare contribuiau cu 57% la Produsul Intern Brut mondial, ponderea lor a crescut acum la 57%. Practic, din 2007 încoace, ţările emergente au înregistrat un ritm de creştere de nouă ori mai rapid decât avansul înregistrat de economiile dezvoltate. Potrivit ultimului raport al Băncii Mondiale, în China creşterea economică se va tempera în jurul a 7.4% anul acesta şi în jurul a 7.2% în 2015, tocmai datorită faptului că guvernul chinez încearcă acum să pună creşterea economică pe un fundament mai solid decât cel al creditării masive. Şi la nivel regional, Banca Mondială anticipează o creştere economică medie de 4.8% anul acesta şi una de 5.3% în 2015.