Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul vinde un pachet de acţiuni ale Romgaz

Listarea pe bursa de la Bucureşti a companiei Romgaz începe marţi, 22 octombrie, iar vânzarea acţiunilor se va desfăşura până la sfârşitul lunii. Pentru 15% din capitalul social al Romgaz, guvernul se aşteaptă să încaseze cel puţin 330 de milioane de euro.

Vânzarea celor aproape 58 de milioane de acţiuni se va face prin ofertă publică la un preţ care începe de la 24 de lei şi merge până la 32 de lei pe acţiune.

Anunţul a venit de la ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, după şedinţa de guvern de vineri, în care a fost aprobată hotărârea privind lansarea listării pe bursă a Romgaz.

“Este o cotaţie apropiată de cea a acţiunilor Petrom”, a mai spus ministrul.

Niţă nu a vrut să precizeze cât estimează statul că va obţine din această vânzare, dar un director din departamentul ministrului spunea recent că guvernul mizează pe încasarea a circa 600 de milioane de euro.

Numai că, având în vedere intervalul de preţ anunţat acum, probabil se vor obţine doar între 328 de milioane şi 420 de milioane de euro.

Procedura înseamnă că va avea loc o ofertă publică iniţială de acţiuni existente şi de certificate globale de depozit.

Oferta publică iniţială este pentru vânzarea de până la 15% din capitalul social al Romgaz, de către Departamentul pentru Energie, în numele Ministerului Economiei.

Listarea de acţiuni va avea loc pe Bursa de Valori Bucureşti, iar cea de certificate globale de depozit pe Bursa de la Londra.

Cele 15 procente din oferta publică vor fi rezervate investitorilor mici, iar diferenţa de 85% va fi alocată investitorilor instituţionali.

Pentru investitorii mici, care vor subscrie până la 10.000 acţiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate în prima săptămână şi de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.