Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât ar valora marile companii de stat pe bursă?

hidroelectirca.jpg

Sursa foro : Reuters

8,4 miliarde de euro. Atât ar putea câştiga România dacă ar vinde pe bursă toate acţiunile la marile companii de stat. Cu aceşti bani, statul român ar putea achita aproape 6,3 la sută din datoria publică. Estimările aparţin Institutului de Cercetare din Austria Economica.

Dacă statul român şi-ar păstra o participaţie de 25% la marile companii de stat, acolo unde există această posibilitate, veniturile din privatizare ar însuma 5 miliarde de euro. Dacă ar vinde tot, România ar obţine 8,4 miliarde euro. Separat, vânzarea de titluri la companiile de stat listate pe bursă ar aduce 4,6 miliarde de euro, conform sursei citate, care ia în calcul Romgaz, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Transgaz, Rompetrol, Transelectrica, Conpet şi Oil Terminal. În plus, potenţiala privatizare a companiilor nelistate Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Electrica Furnizare şi Societatea Naţională a Sării va aduce României venituri de 3,8 miliarde de euro. Banii ar putea acoperi aşadar peste şase procente din datoria publică însă experţii recomandă ca, în eventualitatea în care privatizările vor avea loc, banii să meargă în noi investiţii, creşterea productivităţii şi competitivităţii.

La RFI, analistul Adrian Simionescu, specialist pe problemele pieţei de capital, apreciază că experţii din Austria subestimează valoarea companiilor de stat româneşti. „Cifra este pesimistă şi asta pentru că evaluările pe care experţii le-au făcut au la bază randamentul şi profitabilitatea companiilor respective şi aceştia nu cunosc realitatea economică de aici. Sigur, noi ştim foarte bine că profitabilitatea companiilor de stat este scăzută pentru că mare parte din costuri sunt generate de numirile politice...şi nu există nici un interes sporit pentru a mări veniturile companiilor respective. Doar din acest punct de vedere estimarea lor este realistă, raportată strict la realitatea actuală”, a declarat Adrian Simionescu.

Şi celelalte state Europa Centrală şi de Sud-Est ar putea obţine sume importante din privatizările pe bursă : Cehia ar obţine 11 miliarde de euro din privatizarea totală a companiilor de stat, iar Polonia 16 miliarde de euro. Grecia este singura ţară care ar putea consemna un venit mai mic din privatizarea companiilor de stat decât România, şi anume 7 miliarde de euro.

Cum era de aşteptat, ţări precum Franţa, Germania sau Italia vor câştiga sume fabuloase. Franţa ar obţine peste 100 de miliarde de euro dacă ar renunţa la acţiunile deţinute la mai multe companii, printre care se numără şi Orange, GDF Suez, Air France-KLM sau Renault. Germania ar câştiga 76 de miliarde de euro, Italia şi Olanda, câte 59 de miliarde de euro.

În realizarea studiului au fost luate în considerare 14 state din Europa, dintre care zece din zona euro şi patru din afara regiunii, respectiv România, Cehia, Polonia şi Marea Britanie. În total, suma potenţială pe care aceste 14 guverne ar urma să o obţină din privatizările companiilor de stat se ridică la 511 miliarde de euro. În aceste condiţii, cele 14 state ar putea plăti, în medie, 4,4% din datoria lor publică, potrivit datelor Institutului Economica.