Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


EDF va construi prima centrală nucleară din Marea Britanie din 1995

Compania franceză EDF a primit aprobarea construirii unei centrale nucleare în Marea Britanie, prima de acest fel din 1995 încoace. Construcţia finanţată exclusiv din bani privaţi, inclusiv din partea unei companii din China va costa 16 miliarde de lire sterline şi va fi terminată în 10 ani.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Centrala va fi amplasată la Hinkley Point C, în comitatul Somerset din sud-vestul Angliei și, potrivit ministrului energiei, Edward Davey, este prima de acest fel construită fără niciun fel de participare a statului, adică a contribuabililor

Urmează a fi construite două reactoare care să funcționeze timp de 60 de ani și să alimenteze cu electricitate cinci milioane de consumatori casnici.
În acest fel, guvernul de coaliție dintre Partidul Conservator și cel Liberal Democrat avansează pe calea generării unei energii "curate", care să înlocuiască centralele nucleare vechi și unele pe cărbuni ce urmează a fi închise.

La momentul terminării ei, centrala de la Hinkley va reprezenta circa 7% din producția de energie a Regatului Unit.   

Acordul stipulează un preț garantat de 92,50 lire pe fiecare megawatt-oră produs pe 35 de ani, adică de două ori prețul actual de achiziție cu ridicata.

S-a anunțat că pe timpul construirii vor fi create 25000 de noi locuri de muncă, iar pe durata celor 60 de ani de funcționare a centralei vor exista 900 de locuri de muncă permanente.

Efectul pentru consumatori 

Guvernul susține că factura de energie a consumatorilor va fi cu 77 de lire pe an mai mică decât ar fi fără această investiție. Actualmente consumatorii plătesc în medie o factură de aproximativ 1350 de lire pe an la electricitate și gaze și chiar zilele acestea cei șase mari furnizori de energie au anunțat majorarea tarifelor în medie cu 10%.

Unii experți sunt însă de părere că aranjamentul cu prețul garantat echivalează cu o subvenție anuală din partea contribuabilului de până la un miliard de lire.

Partidul Laburist din opoziție, care a promis înghețarea prețurilor la energie timp de 20 de luni în cazul câștigării alegerilor parlamentare din 2015, susține în principiu construirea centralei, dar își rezervă dreptul de a revedea acordul.  

Acest acord nu are încă putere contractuală și decizia finală de a investi va fi luată de EDF în 2014. Decizia depinde și de aprobarea Comisiei Europene, dat fiind că acest aranjament implică un tratament preferențial acordat unei companii de către statul britanic.

Până la urmă, guvernul s-a văzut nevoit să acționeze, dată fiind situația alarmantă a producției de energie electrică și riscul ca aprovizionarea cu electricitate a milioane de oameni să fie pusă în curând în pericol.

Spre deosebire de Germania, Marea Britanie a ales varianta energiei nucleare, chiar și după catastrofalul accident din 2011 de la centrala Fukushima din Japonia. Se pare că opțiunile guvernului de la Londra sunt, în această privință, destul de limitate.
 

 
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej