Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nokia încearcă să recâştige piaţa. Apple lansează un nou iPad

Nokia, companie recent cumpărată de Microsoft, a prezentat marţi două smartphone-uri Lumia, trei modele din gama low-cost Asha, dar şi prima tabletă a grupului. În acest timp, Apple lansează tot marţi noile iPad Mini cu Retina Display şi cea de-a cincea generaţie a tabletei iPad.

Nokia se străduieşte din greu să recâştige cât mai mult din terenul pierdut şi pune accentul pe noul Lumia 1520, cel mai mare terminal Windows Phone de până acum, cu ecran de 6 inch şi procesor cu patru nuclee şi 32 GB de stocare internă, care poate fi extinsă prin utilizarea unui card de memorie.

Asemenea predecesorilor săi din seria Lumia, principala caracteristică a noului vârf de gamă este camera performantă, cu rezoluţia de 20 megapixeli, acompaniată de un nou pachet software.

Smartphone-ul va fi disponibil la un preţ recomandat de 749 de dolari şi vine în trei variante de culoare: galben, roşu şi alb.

Modelul premium este însoţit de Lumia 1320, care vine cu aceleaşi dimensiuni (6 inch), dar cu specificaţii tehnice mai slabe şi un preţ recomandat mai mic, de 339 de dolari.

Tableta Lumia 2520 are un design similar cu smartphone-ul 1520 şi este echipată cu un ecran de 10 inch. Dispozitivul rulează sistemul de operare Windows RT şi este similar tabletei Surface 2 prezentate recent de Microsoft. Lumia 2520 se poate conecta la reţele 4G/LTE şi are un preţ retail recomandat de 499 de dolari, fără taxe.

Producătorul finlandez a mai dezvăluit marţi trei noi modele din gama low-cost Asha, respectiv 500, 502 şi 503, cu preţuri care pornesc de la 69 de dolari.

 

Noile modele de iPad

 

Rivalii de la Apple anunţă tot pentru marţi lansarea noilor iPad Mini cu Retina Display şi a celei de-a cincea generaţii a tabletei iPad.

Despre noua tabletă iPad 5 generation se ştie deja că va fi asemănătoare ca design cu modelul deja lansat, iPad Mini. Spre deosebire însă de modelul mai vechi, noul iPAd va avea rama mai îngustă şi marginile rotunjite. Nu va lipsi senzorul biometric, care se pare că a fost adus la un nivel de securitate sporit, după ultimul update al sistemului de operare iOS 7. Surse neoficiale spun că Apple a ales pentru procesor o variantă îmbunătăţită a modelului Apple A7X.

Apple mai pregăteşte şi alte surprize pe data de 22 octombrie, cum ar fi o nouă generaţie a laptopurilor MacBook Pro.

Din ceea ce se ştie până acum, se pare că noile tablete Apple vor fi disponibile la început doar în Statele Unite ale Americii, începând cu 1 noiembrie. Piaţa europeană va trebui să mai aştepte.

Surse din domeniu dau de înţeles că Apple va echipa produsele sale de top bazate pe platforma de procesare Intel Haswell cu sistemul de operere OS X Maverick.

Aşa cum se ştie, Mac OS X 10.9 este cea mai nouă versiune a sistemului de operare OS X. Acesta ar putea echipa şi versiunile mai vechi de sisteme de calcul, cum ar fi iMac, MacBook, MacBook Pro, MacBook Air sau Mac Pro.