
Economie
Schimbări în C.A. la Tarom?
default.png

Marţi dimineață, Nicolae Demetriade şi-a dat demisia din funcţia de administrator - director executiv al Tarom dar şi din Consiliul de Administraţie al companiei aeriene naţionale. El fusese numit membru în C. A. în luna mai a acestui an, în urma Adunării Generale a Acționarilor Tarom. O lună mai târziu a fost numit director executiv al companiei, alături de CEO-ul privat, Christian Heinzmann, al cărui mandat a fost scurtat la vremea respectivă de la patru ani la un an. Asta ar însemna că mandatul expiră în luna noiembrie 2013.
Demetriade a invocat aplicarea prevederilor ordonanţei privind managementul privat la Tarom, afirmând că aceasta a fost „o iluzie”.
De altfel, zvonuri privind renunţarea la actuala conducere a operatorului au circulat de multă vreme. La finalul săptămânii trecute, revista Capital susţinea că membrii Consiliului de Administraţie de la Tarom ar urma să fie demişi în foarte scurt timp.
Aceeaşi revistă Capital scrie acum că în decursul zilei de marţi urmează să fie revocat Dan Pascariu din funcția de președinte al CA. Contactat de capital.ro, Pascariu a precizat că nu o să demisioneze din funcție și că așteaptă să fie revocat, dacă aceasta este dorința acționarului majoritar - Ministerul Transporturilor.
Sursele Capital spun că managerul privat Christian Heinzmann va rămâne, la cererea Ministerului Transporturilor, să conducă Tarom și în următorii 3 ani.
Pentru menținerea lui Heinzmann la șefia Tarom, se pare că au existat discuții și cu reprezentanți ai ambasadelor Belgiei, Olandei și Marii Britanii la București.
Marţi dimineaţă, Consiliul de Administraţie al Tarom avea următoarea componenţă: Dan Pascariu – preşedinte; Valentin Macec – vicepreşedinte;
Ciprian Lăduncă – membru; Marius Ghenea – membru; Dumitru Prunariu – membru; Nicolae Demetriade – membru.
Reacţia ministrului Transporturilor
„Dacă dumneavoastră aveţi informaţii că şi domnul Pascariu şi-a transmis demisia, atunci sigur că voi lua act şi de demisia domnului Pascariu”, a afirmat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, răspunzând unor întrebări ale presei privind înlocuirile din Consiliul de Administraţie al Tarom.
Întrebată care sunt nemulţumirile ministerului privind activitatea celor doi, Mănescu a răspuns că pe ea o interesează cel mai mult ca Tarom să rămână un brand pentru România.
„Dacă până în momentul acesta acest lucru nu s-a întâmplat din motivele pe care dumneavoastră le cunoaşteţi foarte bine - conflictul între CA şi domnul Heinzmann - eu sper ca o schimbare să fie benefică Tarom. Eu nu vreau schimbări care să favorizeze persoane, eu vreau schimbări care să favorizeze compania”, a spus Mănescu.
Solicitată de jurnalişti să precizeze care sunt motivele acestei răsturnări de situaţie la Tarom şi dacă au existat constrângeri din partea creditorilor internaţionali ai României pe această temă, ea a evitat să dea un răspuns concret.
„N-aş spune că este o constrângere din partea creditorilor internaţionali, eu pot să vă spun că, din câte ştiu, o şedinţă a AGA va avea loc. A avut loc acum ceva timp, a analizat situaţia, iar la următoarea şedinţă a acţionarilor eu ştiu că trebuie să se ia o hotărâre în sensul reformării, restructurării, unor schimbări la Tarom”, a spus Mănescu.