Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medvedev se întoarce de la Beijing cu contracte de zeci de miliarde

china.jpg

Premierul rus, Dmitri Medvedev și președintele chinez, Xi Jinping

O nouă confirmare a influenței economice a Chinei și a Rusiei. Zeci de contracte de zeci de miliarde de dolari au fost semnate de premierul rus, Dmitri Medvedev. Șeful guvernului rus a fost într-o vizită de două zile la Beijing. Evident, în centrul discuțiilor s-au aflat resursele energetice. Cel mai consistent acord a fost semnat între giganții petrolieri din cele două state – Rosneft și Sinopec. În schimbul celor 10 milioane de tone de petrol livrate anual de Rusia timp de zece ani, Moscova primește un avans de o treime din valoarea contractului.

Amenințată să rămână fără principala sa pârghie economică și politică – hidrocarburile – Moscova contează din nou pe apetitul energetic al marelui său vecin, China. Delegația rusă a semnat cu chinezii 20 de contracte, printre care unul în valoare de 85 de miliarde de dolari pentru exportul de petrol către China.

Potrivit premierului rus Dmitri Medvedev, cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, va aproviziona China cu încă 70 de milioane de barili de țiței pe an. Acordul este semnat pentru 10 ani.

 Cele două guverne – de la Moscova și de la Beijing – au convenit și să construiască o rafinărie la est de capitala Beijing, mai exact la Tianjin, după cum relatează Associated Press.

Premierul Dmitri Medvedev și-a luat însă timp și pentru a conversa online pe forumul agenției oficiale Xinhua.

Anunțul sugerează că cele două țări vor accelera schimburile comerciale în domeniul energiei, încetinite până acum de lipsa unui acord asupra prețurilor.
“Acordul dovedește că am ajuns la un nou nivel de cooperare”, a spus Medvedev în comentariile postate pe site-ul Xinhua. Potrivit transcriptului, întrebările puse de utilizatorii chinezi i-au fost traduse lui Medvedev ce un moderator, dar nimeni nu știe cum au fost selectate respectivele întrebări. 

 

China, cel mai mare importator

 

China este țara cu cea mai rapidă creștere din lume a pieței energetice. Datele guvernamentale americane indică faptul că statul asiatic a depășit în septembrie Statele Unite, devenind cel mai mare importator de petrol. Se întâmplă din două motive: tot mai mulți proprietari de automobile, dar și o creștere economică sănătoasă, de aproape opt procente. Și, spre deosebire de europeni, care fie reziliază, fie renegociază diferite contracte cu Gazprom de pildă, guvernul comunist de la Beijing e dornic să obțină resursele rusești.Acordul, în plus, înseamnă pentru China că nu va mai depinde de hidrocarburile provenite din zona Golfului Persic, care pune probleme din punct de vedere al securității. În 2012, China a importat 170 de milioane de barili de petrol dinspre Rusia. Foarte important, în contract se stipulează că o parte a plății este în avans.

Rafinăria de la Tianjin va avea o capacitate anuală de 110 milioane de barili, a mai indicat șeful executivului rus. Ea va fi construită de compania China National Petroleum, ce aparține statului chinez și de Rosneft. Pachetul majoritar de 51% va fi deținut de ruși, contra a 49% - chinezii.

Premierul rus Dmitri Medvedev și cel chinez Li Keqiang au semnat așadar douăzeci de acorduri privind cooperarea bilaterală și o declarație comună la finalul negocierilor.

 

Cele două părți au semnat un memorandum de înțelegere între Ministerele Educației rus și chinez cu privire la cooperarea între universitățile din Rusia și China și un altul vizând organizarea unui târg de produse ruso-chinez, care ar urma să se desfășoare periodic.

În plus, premierii Dmitri Medvedev și Li Keqiang au semnat un memorandum de cooperare în domeniul medical, în caz de dezastre. De asemenea, au fost încheiate mai multe acorduri de cooperare între autoritățile vamale din cele două țări.

De asemenea, Banca de dezvoltare a Rusiei a semnat o serie de acorduri cu mai multe bănci chineze, în valoare de 1,9 miliarde de dolari, potrivit Interfax. Acestea vor acorda la comun credite pentru construirea mai multor infrastructuri în Rusia și chiar în Kazahstan.

Oligarhul Oleg Deripaska, considerat apropiat de Putin și președinte al grupului energetic EN Plus, l-a însoțit pe Dmitri Medvedev în China și a semnat acorduri cu compania energetică din China Huaneng Power International. Nu în ultimul rând, cei doi premieri au semnat și acorduri pentru colaborarea celor două servicii poștale.