Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima Casă, "efect zero" în economie

prima-casa-efect-zero-economie.jpg

Programul Prima Casă nu dă roade, potrivit şefului ANL.

Efectul programului Prima Casă în economie a fost aproape zero, declară directorul general al ANL, Dumitru Nancu. Doar 5-6% din achiziţii au vizat locuinţe noi, astfel că sprijinul statului trebuie orientat către acest gen de construcţii, spune şeful Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Directorul ANL precizează că din cele 97 de mii de locuinţe cumpărate de la lansarea programului Prima Casă, doar 5-6% sunt construite după anul 1990.

Plafonul garanţiilor pentru creditele Prima Casă a fost majorat pe 30 iulie, cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 de milioane pentru cumpărarea de locuinţe construite de ANL. Garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională.

"Prin modificarea programului, locuinţele construite de ANL vor putea fi vândute şi prin Prima Casă, iar asta ne permite ca tot ce obţinem din vânzări să investim în construcţii de alte proiecte", explică Dumitru Nancu.

Locuinţele prin credit ipotecar sunt vândute cu 380-425 de euro pe metru pătrat, iar cele pentru tineri cu 326 de euro pe metru pătrat.

ANL a vândut până în prezent 320 de locuinţe prin programul Prima Casă. În ultimii 15 ani, Agenţia a construit 34 de mii de locuinţe în toată ţara.