Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul ”Rabla”, prelungit pentru instituții, după ce a apărut ”Prima Mașină”

Guvernul se arată generos cu instituțiile care vor să cumpere mașini noi prin programul ”Rabla”, propunând prelungirea termenului până la care persoanele juridice se pot înscrie la producătorii auto. Intenția executivului vine după o altă inițiativă, prin care tinerii vor putea cumpăra mașini noi, mai ieftine, prin credite garantate de stat.

Persoanele juridice acceptate în Programul ”Rabla” 2014 ar putea să se înscrie la producătorii auto validați până la 29 noiembrie 2014, data fiind amânată cu o lună față de termenul inițial. Modificarea apare într-un proiectul de Ordin referitor la Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului Auto Național, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.

În aceste zile a apărut și programul ”Prima Mașină”, prin care statul vrea să încurajeze cumpărarea de mașini noi, cu valoarea mai mică de 50.000 lei + TVA. Statul ar urma să garanteze jumătate din valoarea creditului, iar avansul pentru o mașină nouă va fi de 5-10%. Creditul se va întinde pe maxim șapte ani. Estimările sunt că anul acesta se vor vinde astfel 2.500 de mașini noi, iar la anul, 20.000. Programul ar trebui să înceapă la 1 noiembrie.

Toate acestea se întâmplă în timp ce piața auto din România se dovedește destul de vioaie. Ultimele date la nivel european arată că România a înregistrat a patra cea mai mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din spațiul comunitar.

 
Ascultă intervgiul acordat RFI de Cornel Șocariciu, analist la revista AutoBild: