Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BM: atractivitatea României în ochii investitorilor scade

România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale privind atractivitatea pentru investitori. După noua evaluare, România se situează pe locul 73 din 189 de ţări şi stă cel mai prost în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte accesul la electricitate, numărul de taxe, costul importurilor şi soluţionarea procedurilor de insolvenţă.

Din topul "Doing Business 2014" reiese că mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din majoritatea statelor europene foste comuniste : dacă România e pe locul 73, Slovenia e pe poziţia 33, Cipru pe 39, Polonia pe 45, Slovacia pe 49, Ungaria pe locul 54 iar Bulgaria pe locul 58. Ne depăşesc însă şi state din fosta URSS : până şi Belarusul e cu zece poziţii în faţă, pe locul 63. În schimb, România este vecină în top cu ţări ca Grecia, cu un loc mai sus ca noi, sau Cehia , cu trei locuri sub România şi Republica Moldova, aflată pe locul 78 în top. Cât despre marile economii europene, ei bine se pare că Germania, cea mai mare putere economică, e pe locul 21 la nivel mondial şi, supriză, Danemarca este poziţionată pe prima poziţie în Uniunea Europeană şi pe locul 5 în lume.

Banca Mondială evaluează mediul de afaceri în funcţie de 10 indicatori generali: procesul de înfiinţare a unei firme, obţinerea avizelor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţilor, accesul la credit, gradul de protecţie a investitorilor, taxe, comerţ internaţional, garanţia respectării contractelor şi procedurile de insolvenţă. România stă cel mai prost în ceea ce priveşte accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construcţie, plata taxelor şi rezolvarea situaţiilor de insolvenţă, dar înregistrează rezultate mai bune în privinţa accesului la credit. Faţă de anul trecut, România a îmbunătăţit mai multe aspecte legate de procesul de înfiinţare a unei firme, plata taxelor şi respectarea condiţiilor contractuale.

În zona taxelor, firmele din România au însă în continuare cel mai mare număr de plăţi, respectiv 39 pe an, şi au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligaţii, cu o rată totală de taxare de peste 42% din profit. Toate acestea plasează România pe locul 134 în lume în ceea ce priveşte sistemul fiscal în care trebuie să se descurce firmele. De asemenea, România ocupă ultima poziţie în Uniunea Europeană în privinţa soluţionării situaţiilor de insolvenţă, criteriu care plasează mediul de afaceri autohton pe locul 99 în lume. Investitorii pot spera să recupereze în medie 30% din creanţele unei firme ajunse în insolvenţă, cel mai redus nivel din Uniunea Europeană. Banca Mondială speră însă ca noul Cod al Insolvenţei să amelioreze puţin situaţia.

În fine, revenind la clasamentul general, Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în topul Doing Business, urmat de Hong Kong, Noua Zeelandă, Statele Unite, Danemarca, Malaezia, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia şi Marea Britanie.